Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και στο τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα και την πορεία της αξιολόγησης βρίσκεται η Πειραιώς. Εν αναμονή των εξελίξεων στην οικονομία, η Ν.Δ. συνεχίζει την κριτική στα άλλα ανοικτά μέτωπα, όπως στο ενεργειακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μηδενική ενεργειακή πολιτική», ενώ επανήλθε στο θέμα της ΔΕΗ χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου και επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το αδιέξοδο στους «τραγικούς» χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αφορμή, η εκδήλωση με παράγοντες του χώρου της ενέργειας στα γραφεία της Ν.Δ., όπου και παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματός της για τον συγκεκριμένο τομέα. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τη ΔΕΗ, «αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολέμησε και ως κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της Μικρής ΔΕΗ που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά μόνο και μόνο ώστε στη συνέχεια να συμφωνήσει με την τρόικα «να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95% της αγοράς στο 50% μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια». Αυτό, συνέχισε, έγινε με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία παρέμβαση στις δομές της εταιρείας. Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και την πρόταση της Ν.Δ. για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% ώστε να βρεθεί ένα μέρος των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ.

«Ευρυγώνια αντίληψη»

Χαρακτήρισε μάλιστα την εξυγίανση της ΔΕΗ «επείγουσα προτεραιότητα», η οποία μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, μέσω επανεξέτασης της εκπτωτικής πολιτικής και της «αυστηρής διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών», μέσω της σύμβασης παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά και της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή. Περιγράφοντας το «γαλάζιο» πρόγραμμα στα ενεργειακά, μίλησε για «ευρυγώνια αντίληψη» που εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, εγγυάται την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, σέβεται το περιβάλλον και αναδεικνύει το γεωπολιτικό πρόσημο.

Στο μέτωπο της Εξεταστικής για την Υγεία, για την Πειραιώς ενδεικτικά των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης πίσω από τη σύσταση της επιτροπής είναι όσα είπε χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Ναυτιλίας (ρ/σ ΣΚΑΪ) άφησε υπονοούμενα για το σωματείο Αλληλεγγύη που είχε επιχειρήσει να συστήσει η Μαρίκα Μητσοτάκη, καλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει «πού πήγαν τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν». Οι αιχμές προκάλεσαν την οργή του κ. Μητσοτάκη. Με ανάρτησή του στο Facebook μίλησε για «χυδαία υπονοούμενα» και θύμισε ότι ο κ. Κουρουμπλής «έκανε τα πάντα για να εξαιρεθούν από την Εξεταστική οι δύο περίοδοι της δικιάς του εμπλοκής στο υπουργείο Υγείας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι η μητέρα του, ως σύζυγος πρωθυπουργού, είχε θέσει στόχο ζωής τη δημιουργία ενός δημόσιου κέντρου αποκατάστασης για άτομα που έπασχαν από αναπηρίες και τετραπληγίες και ότι το ΠΑΣΟΚ της είχε επιτεθεί «με χυδαιότητα». «Η μητέρα μου απογοητευμένη εγκατέλειψε την προσπάθεια και δεν ήταν άνθρωπος που τα παρατούσε εύκολα!», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκφράζοντας τη λύπη του που ο κ. Κουρουμπλής «έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να αφήσει υπονοούμενα για έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια». «Λυπούμαι διπλά γιατί ο ίδιος, ως άτομο με ειδικές ανάγκες, θα έπρεπε να έχει μια αυξημένη ευαισθησία για τα θέματα αυτά. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Αλλά όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από πίεση δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή