Aναστασιάδης με Ακιντζί σε βαρύ κλίμα

Aναστασιάδης με Ακιντζί σε βαρύ κλίμα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά των σεισμικών ερευνών που έχουν ήδη εξαγγείλει οι Τούρκοι στον κόλπο της Αμμοχώστου, υπό την απειλή της επέκτασής τους ακόμη και σε περιοχή στα νότια της ΑΟΖ της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη, μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, διακοινοτική συνάντηση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Με μικρή καθυστέρηση, περίπου μιας ώρας, λόγω ατυχήματος που είχε η σύζυγος του κ. Μουσταφά Ακιντζί, η συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πραγματοποιήθηκε μάλλον σε εκ των προτέρων αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Και τούτο παρά την εκπεφρασμένη βούληση του κ. Αναστασιάδη να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει θέσει, προκειμένου να ξεπεραστούν τα διακοινοτικά ζητήματα και οι διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν σε μια διεθνή διάσκεψη, όπως εκείνη της Γενεύης τον περασμένο Ιανουάριο. Λίγο προτού ξεκινήσει η χθεσινή συνάντηση, ο κ. Ακιντζί έθετε ως όριο για την εξεύρεση κάποιας λύσης το αμέσως επόμενο δίμηνο, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, επαναλάμβανε την πάγια τουρκοκυπριακή θέση για πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, κάτι που παραπέμπει σαφώς στην εκ περιτροπής προεδρία, αλλά και τη «συνιδιοκτησία» των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών τέθηκαν επί τάπητος η διακυβέρνηση, η οικονομία και –κυρίως– το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες συνδέονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον τρόπο διάχυσής του στο υπόλοιπο νησί, σε περίπτωση που υπάρξει λύση. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ετέθη για πρώτη φορά στη Διάσκεψη της Γενεύης από την Τουρκία και θεωρείται κρίσιμο για τη γενικότερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Είχε προηγηθεί η NAVTEX 410/17 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην Αττάλεια, με την οποία αναγγέλθηκαν σεισμικές έρευνες του ωκεανογραφικού «Μπαρμπαρός» και συνοδευτικού του πλοίου από σήμερα (21/4) μέχρι και τις 30 Ιουνίου στον κόλπο της Αμμοχώστου και σε ολόκληρη την έκταση νοτίως της Καρπασίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αντέδρασε χθες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της».

Συνεχίζονται οι αερομαχίες

Την ίδια στιγμή, στο Αιγαίο συνεχίζονται οι αερομαχίες, οι οποίες καταγράφονται πλέον σχεδόν κάθε ημέρα της εβδομάδας. Χθες, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και εξήλθε αυτού μεταξύ Λέσβου και Χίου. Στην κυκλική πορεία που διέγραψαν τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν δύο φορές με ζεύγος ελληνικών μαχητικών του ίδιου τύπου που είχαν απογειωθεί από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο. Οι αερομαχίες καταγράφηκαν στις 14.20 στα νοτιοδυτικά της Λέσβου και στις 14.25 στα νότια της Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή