Τσίπρας στη WSJ: Οι τιμωρητικές πολιτικές πρέπει να τελειώνουν

Τσίπρας στη WSJ: Οι τιμωρητικές πολιτικές πρέπει να τελειώνουν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύγκρουση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, αποδίδει τις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με άρθρο του στην διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και καλεί όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τις τιμωρητικές προσεγγίσεις και να δώσουν στην Ελλάδα «χώρο να αναπτυχθεί».

«Ως μία προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ που έχει επιτύχει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μονοπάτι ανάπτυξης.» αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει λίγο παρακάτω: «.Ο συνδυασμός μίας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει όλους και τη μείωση της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων.»

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως είναι ζωτικής σημασίας «να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος- ούτε καν μία δεκάρα. Οι τελικές λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο όντως υπάρχουν.»

«Ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη.», σχολιάζει ακόμη αναφορικά με το χρέος.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, επισημαίνει πως κάτι τέτοιο «στερεί την οικονομία μας από πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα καθυστερούσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη.»

«Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν.

Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.», καταλήγει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή