Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με εντάσεις στη ΔΗΣΥ

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με εντάσεις στη ΔΗΣΥ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη ισχυρή αμφισβήτηση της επιλογής της να προχωρήσει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (29 Ιουνίου), χωρίς να έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες διεύρυνσης του χώρου που εκπροσωπεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να γνωρίσει αύριο η κ. Φώφη Γεννηματά. Κατά πληροφορίες, στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, αρκετά στελέχη θα της ασκήσουν κριτική υπονοώντας ότι το μόνο αποτέλεσμα του επικείμενου συνεδρίου θα είναι να επικυρώσει την πρωτοκαθεδρία της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι να εκπληρώσει τον στόχο του προηγούμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που ήταν η ΔΗΣΥ να μετεξελιχθεί σε έναν εντελώς νέο φορέα του προοδευτικού Κέντρου. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τη συγκεκριμένη μομφή θα την απευθύνει στην κ. Γεννηματά και ο ίδιος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης καταθέτοντας μια εντελώς διαφορετική πρόταση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξεκαλάκης θα εισηγηθεί στα μέλη της Κ.Ε., στο συνέδριο της ΔΗΣΥ να προσκληθεί και το Ποτάμι και η πρωτοβουλία των τριών (Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Φλωρίδη), τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνον αν συνενωθούν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου υπάρχει περίπτωση ο νέος αυτός φορέας να υπερφαλαγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλος πόλος της Ν.Δ. και να μην περιορίζει τις βλέψεις του σε ένα ποσοστό περιφερειακής πολιτικής δύναμης. Και με αυτό το σκεπτικό θα προτείνει να ακούσουν όλοι το αίτημα των πολιτών, που είναι η συνένωση του χώρου και να βάλουν τις προσωπικές τους στρατηγικές σε δεύτερη μοίρα, συνδιαμορφώνοντας όλοι μαζί έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην εκλογή νέας ηγεσίας ενός πραγματικά νέου προοδευτικού φορέα, όπως ήταν άλλωστε η κεντρική δέσμευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή της κ. Γεννηματά να προχωρήσει σε ένα πιο κλειστό συνέδριο είναι και ένας εκ των λόγων που στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα είναι παρών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνεργάτες του επιχειρούσαν να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Από τα συμφραζόμενά τους, ωστόσο, μπορούσε κανείς εύκολα να καταλάβει ότι ο κ. Βενιζέλος αισθάνεται πλέον ένα τεράστιο πολιτικό χάσμα με την κ. Γεννηματά, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Σε ιδεολογικό γιατί εκείνος θεωρεί ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατά το ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. είναι μικροκομματική και αποβαίνει εις βάρος του εθνικού συμφέροντος και σε οργανωτικό διότι εκτιμά ότι οι αποφάσεις της κ. Γεννηματά απλώς εξαγγέλλονται χωρίς να προηγείται σοβαρή συζήτηση σε κανένα συλλογικό όργανο.

Η κ. Γεννηματά προφανώς δεν θα αφήσει αναπάντητες όλες αυτές τις αιχμές, αν εκφρασθούν αύριο. Και ένα από τα βασικά της επιχειρήματα θα είναι ότι εκείνη εξήντλησε όλα τα περιθώρια συνεργασιών για να διευρυνθεί η ΔΗΣΥ, αλλά οι δυνάμει συνομιλητές της υπονόμευσαν την προοπτική της ενότητας του χώρου μάλλον από φόβο να συνδιεκδικήσουν μαζί της την ηγεσία του νέου φορέα που και η ίδια επιθυμούσε και επιθυμεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή