Ν.Δ.: Συζήτηση στη Βουλή για Βενεζουέλα

Ν.Δ.: Συζήτηση στη Βουλή για Βενεζουέλα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από… αριστερά βγαίνει η Ν.Δ., προκειμένου να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση για τη σιωπή της για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα. Η καταδίκη από τους βουλευτές της N.Δ. και το αίτημά τους να έρθει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή προφανώς παραπέμπει στις εκλεκτικές συγγένειες του κυβερνώντος κόμματος με τον Μαδούρο και όχι μόνο. Την ίδια ώρα, παρότι η Πειραιώς σημειώνει ότι «ακόμα δεν γίναμε Βενεζουέλα», θυμίζει την επίμονη πραγματικότητα των δεικτών της οικονομίας με στόχο να αποδομήσει την πανηγυρική γραμμή της κυβέρνησης για την επικείμενη συμφωνία.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην επιτροπή –ανάμεσά τους και οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τασούλας και Γιώργος Κουμουτσάκος– ζητούν την άμεση σύγκληση της επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα. Οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, καταδικάζουν τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών, που έχουν και θύματα, και καλούν την κυβέρνηση να καταβάλει διμερώς και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών «κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα». Το θέμα και κυρίως η «αφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σχέσεις του με το εκεί καθεστώς, τέθηκε από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη στον χθεσινό πρωινό καφέ στην Πειραιώς και εντέλει επελέγη η εν λόγω πρωτοβουλία προκειμένου να αναδειχθεί η υποκρισία της κυβέρνησης. «Στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου είναι λόγοι πανηγυρισμού», υπογράμμιζε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Ο Βασ. Κικίλιας θύμισε τις στρατιές των ανέργων, την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και την εκροή καταθέσεων, για να καταλήξει ότι «ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».

Πάντως, παρότι η κυρίαρχη εκτίμηση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε χαμηλή πτήση προς την Ουάσιγκτον, η Ν.Δ. δεν βιάζεται να τοποθετηθεί πριν διαμορφώσει πλήρη εικόνα για το τι θα προκύψει από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ψηλά το θέμα της ΔΕΗ

Δεν ισχύει το ίδιο για το θέμα της ΔΕΗ, το οποίο η Πειραιώς συνεχίζει να συντηρεί ψηλά στην ατζέντα, όπως κατέδειξε και η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. στην εκδήλωση που έγινε στην Πειραιώς για το πρόγραμμα του κόμματος για την ενέργεια. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «ξεπουλάει» τη ΔΕΗ προκάλεσε τα πυρά της Ν.Δ. «Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν βιάζονται τόσο, ας κάνουν εκλογές. Στη Βενεζουέλα σκοτώνεται κόσμος και ποιος ασχολείται», σχολίασε μέσω Twitter ο κ. Κικίλιας. Το ζήτημα, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Κ. Χατζηδάκης που έχει και την ευθύνη του προγράμματος, είναι επείγον λόγω του αδιεξόδου της κατάρρευσης της ΔΕΗ και απαιτεί ξεκάθαρη αντιμετώπιση και όχι μισόλογα.

Επίθεση, τέλος, στον Π. Κουρουμπλή εξαπέλυσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, λίγες ώρες αφότου η παρέμβασή του με την οποία άφηνε υπονοούμενα για το Σωματείο Αλληλεγγύης που είχε επιχειρήσει να ιδρύσει η Μαρίκα Μητσοτάκη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. «Μόνο ένας χυδαίος, ξεφτιλισμένος άνθρωπος όπως ο κ. Κουρουμπλής θίγει με αυτό τον τρόπο τη μνήμη της μάνας μου πέντε χρόνια μετά τον θάνατό της», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη μέσω Τwitter, προσθέτοντας ότι η μητέρα της «προσπάθησε να στήσει ένα κρατικό κέντρο αποκατάστασης για όλους αυτούς που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά, και έπεσε τότε όλο το παλαιό ΠΑΣΟΚ πάνω της με τον κ. Κουρουμπλή να πρωτοστατεί για να σταματήσει η προσπάθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή