Εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό διοργάνωσαν το ΠΑΣΟΚ και το PES

Εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό διοργάνωσαν το ΠΑΣΟΚ και το PES

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικοί πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση για το προσφυγικό που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το Δίκτυο Μετανάστευσης και Ένταξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι “η προσφυγική κρίση ανέδειξε πως το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου είναι ανεφάρμοστο σε περιόδους μεγάλων προσφυγικών ροών, ενώ η πρόταση αναθεώρησης του Κανονισμού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδεινώνει τη σημερινή κατάσταση”. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας “απαράδεκτη, καθώς διχοτομεί την Ελλάδα στα δύο και απαξιώνει το σύστημα μετεγκατάστασης”. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η μείωση των προσφυγικών ροών δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία αλλά με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας.

“Ο μηχανισμός του Δουβλίνου δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματικός ως τώρα”, παρατήρησε ο Μίνως Μουζουράκης, συντονιστής της Βάσης Δεδομένων για το 'Ασυλο (AIDA) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE). Ο ίδιος εξήγησε ότι “η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει σημαντικό πρόβλημα στην προστασία των προσφύγων και έχει τεράστια ευθύνη να προχωρήσει τις αιτήσεις ασύλου”. Την ίδια ώρα όμως είναι “από τις λίγες χώρες που υλοποιεί τις διατάξεις του Κανονισμού για την οικογενειακή επανένωση. Κάθε χώρα προσπαθεί να παρακάμψει τους κανόνες του Δουβλίνου για να κρατάει τους ανθρώπους εκτός των συνόρων της”.

Ο συντονιστής διεθνών σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Μάλτας, Αλεσάνδρο Μανιόν, τόνισε ότι “οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό”. Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις της χώρας του για το προσφυγικό κατά τη διάρκεια της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Όπως είπε “κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας η μετανάστευση ήταν ψηλά στην ατζέντα ειδικά καθώς είμαστε χώρα της πρώτης γραμμής”. Τέλος, συμπλήρωσε ότι “ως κράτη μέλη δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τους εαυτούς μας και τα γειτονικά κράτη, αλλά πρέπει να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή οπτική στο φαινόμενο της μετανάστευσης”.

Ο υπεύθυνος προάσπισης δικαιωμάτων των “Γιατρών του Κόσμου”, Στάθης Πουλαράκης, υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημα ότι οι χώρες πρώτης γραμμής δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Το 2017 είναι η ώρα να προχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να πρυτανεύσει η ρεαλιστική πολιτική. Η αλληλεγγύη είναι προς όφελος όλων των κρατών μελών και αν δεν υποστηρίξουν την Ελλάδα και την Ιταλία καμία χώρα μόνη της δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτή την πίεση”. Επίσης, συμπλήρωσε ότι “πρέπει να μάθουμε κάποια μαθήματα από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι σε αμφιλεγόμενα κριτήρια”.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, ανέδειξε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως η ένταξη στην κοινωνία, η εκμετάλλευση, αλλά και το γεγονός ότι όταν πάρουν άσυλο στη χώρα δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν σε κέντρα φιλοξενίας, “αλλά μένουν στο δρόμο”.

Τέλος, η Ζέφη Δημαδάμα αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπογράμμισε το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. “Όλοι πρέπει να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Πρέπει να κάνουμε αναδόμηση, αναδιάρθρωση, επαναπροσδιορισμό της Ευρώπης που θέλουμε” ανέφερε. Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή