Πολλά τα σενάρια των γαλλικών εκλογών

Πολλά τα σενάρια των γαλλικών εκλογών

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​πως δείχνουν τα πράγματα, ο σημερινός πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αποτελεί μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία για την Ευρώπη, καθώς πιθανότατα θα καθορίσει αποφασιστικά το διακύβευμα του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθεί έπειτα από δύο εβδομάδες, στις 7 Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπικές αποστάσεις μεταξύ των τεσσάρων βασικών υποψηφίων με τις διαφορετικές πολιτικές –Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Ζαν-Λικ Μελανσόν– βρίσκονταν στα όρια του στατιστικού λάθους, ώς την περασμένη Πέμπτη το χρηματιστήριο της Γαλλίας παρουσίαζε παραδόξως άνοδο, σαν να προεξοφλούσε την τελική νίκη κάποιου εκ των ευρωπαϊστών. Το βράδυ όμως της Πέμπτης το «υπολογισμένο χρονικά» τρομοκρατικό κτύπημα στην καρδιά του Παρισιού έδωσε νέες ανησυχητικές διαστάσεις στη συγκεκριμένη εκλογική μάχη και είναι πια σαφές ότι το αποτέλεσμά της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το άμεσο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως την εκδήλωση της επίθεσης το σκηνικό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έδειχνε τον Μακρόν να προηγείται με 23% – 24%, τη Λεπέν να ακολουθεί με 21% – 22%, τον Φιγιόν όχι μόνο να αντέχει, αλλά και να ανεβαίνει στο 20% – 21% και τον Μελανσόν να κυμαίνεται στο 18% – 19%. Ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών είχε από νωρίς βγει από τη διεκδίκηση μιας θέσης στον δεύτερο γύρο, θύμα της καταστροφικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της χώρας, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει απανταχού της Ευρώπης η Σοσιαλδημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε μία θεαματική άνοδο χάρις στις πολύ πετυχημένες εμφανίσεις του στην τηλεόραση ο Μελανσόν της Αριστεράς, παίρνοντας ποσοστά από τον Μακρόν, κυρίως από τον Αμόν, ίσως και από τη Λεπέν. Αντίθετα ο Μακρόν παρουσίασε ελαφρά πτώση, το ίδιο και η Λεπέν, ενώ ο Φιγιόν, παρά τα λεγόμενα σκάνδαλα με την οικογένειά του που τον επιβάρυναν, έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και τώρα φαίνεται να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Σημειωτέον, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δήλωνε ότι πρώτον, δεν είχε αποφασίσει αν θα ψηφίσει και δεύτερον, ποιον θα ψηφίσει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων, τα πάντα ήταν ανοιχτά ήδη πριν από την τρομοκρατική επίθεση κατά των αστυνομικών. Αρχικά, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εθεωρείτο βέβαιο ότι στον δεύτερο γύρο θα προχωρούσαν οι Φιγιόν και Λεπέν, με τον πρώτο να επικρατεί άνετα τελικά· μετά το δίδυμο άλλαξε σε Μακρόν και Λεπέν, πάλι με τον πρώτο να επικρατεί, αλλά και τη Λεπέν να παίρνει ένα αξιοσέβαστο 40% – 44% στο τέλος· στη συνέχεια αναδείχθηκε ως πιθανό ακόμη και το καταστροφικό σενάριο επικράτησης Μελανσόν και Λεπέν, καθώς ο υποψήφιος της Αριστεράς τάσσεται υπέρ της ανασύστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το μηδέν και η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δηλώνει απερίφραστα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαλυθεί. Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν μιλάει μεν για «επανεκκίνηση» της Ευρώπης, αλλά ανήκει στους ευρωπαϊστές, ενώ ο Φιγιόν που εκπροσωπεί τους γκωλικούς και γενικότερα τους συντηρητικούς, είναι αναφανδόν υπέρ της Ευρώπης και το πρόγραμμά του για το εσωτερικό της χώρας του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίσης συντηρητικό, έως και νεοφιλελεύθερο.

Ολα τα παραπάνω έως προχθές, γιατί σήμερα δεν ξέρουμε πώς έχει επηρεάσει το τελευταίο κτύπημα τις διαθέσεις των ψηφοφόρων. Κανείς από τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους δεν είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ μιας «ανεκτικής» κοινωνίας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα επωφεληθούν οι Λεπέν και Φιγιόν που έσπευσαν αμέσως να το κάνουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η επίθεση θα έχει επιπτώσεις στις εκλογές, προφανώς υπέρ «της θαυμάστριάς του» Λεπέν, ή υπέρ του Φιγιόν που επίσης θέλει την προσέγγιση με τη Ρωσία. Και δεν είναι καλό νέο ούτε για τους άλλους δύο υποψηφίους, αφού μπορεί να λειτουργήσει ως «προβοκάτσια», ότι μουσουλμάνοι που οι αρχές έκλεισαν αυτοσχέδιο τζαμί τους στο Παρίσι, πήγαν να προσευχηθούν σε πλατεία. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι ο Μελανσόν έχει τις λιγότερες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο, τα πάντα είναι ανοιχτά για τους άλλους τρεις υποψηφίους μετά και τα πιο πρόσφατα γεγονότα. Ακόμη και «καλό» σενάριο με δίδυμο Φιγιόν – Μακρόν είναι δυνατόν να προκύψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή