Οι φόβοι για μέτρα το 2018 και τα σχέδια του κ. Τσίπρα

Οι φόβοι για μέτρα το 2018 και τα σχέδια του κ. Τσίπρα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο σενάρια για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν καταλυτικά και τον περαιτέρω πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, κινείται η κυβέρνηση στον απόηχο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και ενώ ο χρόνος για το Eurogroup της 22ας Μαΐου μετράει πλέον αντίστροφα.

Το πρώτο και ευκταίο για το Μέγαρο Μαξίμου σενάριο προβλέπει η συμφωνία να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς μήνα με βάση το περίγραμμα των προβλέψεων του Εurogroup της Μάλτας: Τα μέτρα για τις συντάξεις να τεθούν σε εφαρμογή από 1.1.2019 και η μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο αργότερα, ενώ τυχόν αποτυχία επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% το 2018 να καλυφθεί με ενεργοποίηση του λεγόμενου «κόφτη». Εάν οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις είναι ευθύγραμμες, σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα καθαρό τοπίο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Μάλιστα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η ρητορική της κυβέρνησης περί εφαρμογής ισόποσων αντιμέτρων για τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 εδράζεται στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός θα είναι, ενδεχομένως, σε θέση να υλοποιήσει τον διακηρυγμένο στόχο του για εξάντληση της τετραετίας, ευελπιστώντας ότι η αναμενόμενη «στροφή» της οικονομίας θα συνοδευθεί από ανάκαμψη των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και το αρνητικό σενάριο, που θεωρείται μάλιστα και το επικρατέστερο από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτό, από την κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα ζητηθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα και το 2018, ή να επισπεύσει την εφαρμογή όσων ψηφιστούν στο πλαίσιο της επερχόμενης συμφωνίας. Κυβερνητικά στελέχη, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στίβεν Μνούτσιν, προεξοφλούν πως θα υπάρξει τελικώς ένα μόντους βιβέντι μεταξύ της κ. Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία, κατά τις ίδιες πηγές, θα επέλθει πιθανότατα άμεσα –πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου– μέσω μιας ασαφούς δήλωσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά και θα καλύπτει πολιτικά την κ. Αγκελα Μέρκελ, καθώς δεν θα απαιτεί ψηφοφορίες στη γερμανική Βουλή, λίγους μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το φθινόπωρο, αφού το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει και υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Ομως, ακριβώς η παραμονή του ΔΝΤ είναι που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να ζητηθούν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα για το 2018, καθώς το Ταμείο αμφισβητεί τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% το 2018, παρά τις θεαματικές, αν και πολλαπλά αμφισβητούμενες επιδόσεις του περασμένου έτους.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, μέτρα μπορεί να ζητηθούν το νωρίτερο τον Απρίλιο του επόμενου έτους, εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Ομως, παράγοντες της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν, με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διασφαλίζει σε περίπτωση παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, να απαιτηθεί αυτά να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δηλαδή να ψηφιστούν ακόμη και τον Οκτώβριο.

Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θεωρείται αδύνατον να φέρει στη Βουλή μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, πέραν των επερχόμενων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, μία ακόμη δέσμη επιβαρύνσεων, εάν διαπιστωθεί ότι από την κυβέρνηση θα ζητηθεί να λάβει και νέα μέτρα, το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιλέξει τον δρόμο των εκλογών είναι ισχυρότατο. Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο θα είναι περίοδος αποφάσεων για τον κ. Τσίπρα. Τότε, θα έχει αποτυπωθεί δημοσκοπικά πλήρως το πολιτικό κόστος της συμφωνίας με τους εταίρους, θα έχει πλήρη εικόνα για τις εσωκομματικές του αντοχές, αλλά και θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν και ένα τρίτο σενάριο: Η επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών να ναρκοθετηθεί με την προβολή νέων μη ανεκτών απαιτήσεων και στόχο, όπως αναφέρεται, την ανατροπή «της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή