Τα πλεονάσματα και «για πόσο» στο επίκεντρο

Τα πλεονάσματα και «για πόσο» στο επίκεντρο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυτήν τη φορά, η Ελλάδα δεν ήταν στο προσκήνιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ως πιθανή εστία κρίσης, καθώς η πρόοδος στην αξιολόγηση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας την κατέταξε χαμηλά στη λίστα. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, οι διεργασίες ήταν εντατικές ώστε να προετοιμασθούν οι συνθήκες ενός συμβιβασμού που θα φέρει το ΔΝΤ πίσω στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συγκεκριμένα ζητήματα όπως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα βρέθηκαν στην ατζέντα τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των πιστωτών. Η ελληνική αποστολή περιορίσθηκε σε διμερείς συναντήσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, παρά τις εκτιμήσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη καθιστούν δύσκολο έναν συμβιβασμό με το ΔΝΤ για το χρέος. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σύντομα στο ελληνικό πρόγραμμα και την Παρασκευή πέρασε σαράντα λεπτά ενώπιος ενωπίω με τον Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Σόιμπλε (ξανά) είπε ότι αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει με τα πλεονάσματα θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Τσακαλώτος είχε ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων που ξεκίνησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αναμενόταν να κλείσει με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ενα από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εξετάζεται είναι να μετατραπούν σε σταθερά τα επιτόκια των δανείων του ESM, κλειδώνοντας τα σημερινά χαμηλά επιτόκια για πολλά χρόνια στο μέλλον. Προκειμένου όμως αυτό να μη θεωρηθεί αντίθετο με τις ευρωπαϊκές συνθήκες που αποκλείουν μεταβιβαστικές πληρωμές (όπως πιθανώς να θεωρηθεί αυτή η διευκόλυνση σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων), θα μπορούσε να εγγυηθεί ο ESM τα σταθερά χαμηλά επιτόκια και η όποια διαφορά να μεταφερθεί για το μέλλον, όταν το προφίλ του ελληνικού χρέους θα είναι πιο ευνοϊκό. Αντίστοιχες λύσεις έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τον ESM στην πρόβλεψη περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων.

Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτιμούσε ότι το «αγκάθι» εντοπίζεται κυρίως στον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Οπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, εκτός από συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ θέλει να δει και «λογικά» πλεονάσματα. Με δεδομένη τη συμφωνία του Eurogroup για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα διατηρηθούν αυτά, και σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν «αυτό είναι το θέμα που συζητείται, και δεν είναι μυστικό ότι θα τα θέλαμε για μία σχετικά σύντομη περίοδο».

Το ΔΝΤ θέλει να μειωθούν το συντομότερο, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό περιθώριο όχι τόσο για να μειώσει το χρέος, όσο για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, διαχωρίζει τη θέση του από τη συμφωνία που ευρωπαϊκές πηγές επέμεναν ότι υπήρξε στη Μάλτα για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% μέχρι το 2022. Και σε αυτό το μέτωπο, πάντως, τα στοιχεία για το 2016 διευκολύνουν μία συμφωνία. Το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου του προγράμματος για 0,5%.

«Το είχα υποτιμήσει»

Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι υποτίμησε το πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο επέμεινε ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ δεν θα πιαστεί το 2018 αλλά το 2019. Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε περιπαιχτικά το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχθηκαν πιο ρεαλιστικά από εκείνα του ΔΝΤ.

Οπως εκτίμησε στην «Κ» κοινοτικός αξιωματούχος, όσο πιο μεγάλη πρόοδο κάνουν οι θεσμοί στις συζητήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα, με την Επιτροπή να θέτει στόχο μία πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει ότι θα εργασθεί σκληρά για να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου, κάτι που και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θέλουν όλες οι πλευρές. Ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό με τους χρόνους, με τον κ. Τόμσεν να τονίζει ότι η συμφωνία «είναι επείγον να κλείσει τους επόμενους δύο μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή