Ν.Δ.: Ηττα του λαϊκισμού η πρωτιά Μακρόν στη Γαλλία

Ν.Δ.: Ηττα του λαϊκισμού η πρωτιά Μακρόν στη Γαλλία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διπλό μήνυμα της Γαλλίας βρίσκεται από χθες στο μικροσκόπιο της Πειραιώς. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών και τι θα σηματοδοτήσουν για την Ευρώπη και την Ελλάδα αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης στον χθεσινό πρωινό καφέ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρώτη αποτίμηση είναι θετική για τη Ν.Δ. Πρόκειται κατ’ αρχάς για ήττα του λαϊκισμού και για νίκη ενός φιλελεύθερου και ευρωπαϊστή υποψηφίου στον πυρήνα του γαλλογερμανικού άξονα. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη: το αποτέλεσμα καταγράφει μια κοινωνία διχασμένη, εικόνα που πρέπει να προβληματίσει.

To δεύτερο, εξάλλου, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. –το φαινόμενο της αντιευρωπαϊκής και αντισυστημικής ψήφου– ευδοκιμεί και στην Ελλάδα και δεν επιτρέπει εφησυχασμό ούτε στις δυνάμεις «του μέτρου και της λογικής» ούτε στην Ευρώπη που φέρει μεγάλη ευθύνη για την επώαση του φαινομένου. Το ότι, όμως, όπως όλα δείχνουν, ο Εμ. Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα νίκη των δυνάμεων της λογικής. Το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη στο Τwitter ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όταν τα exit polls πρόβλεπαν νίκη του Εμ. Μακρόν, είναι ενδεικτικό: «Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού». Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα. Και ο Μακρόν δεν είναι ο υποψήφιος του «αδελφού» της Ν.Δ. γαλλικού ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αλλά, προφανώς, η ηγεσία της Ν.Δ. ταυτίζεται με το φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο του κ. Μακρόν και με την ανάγκη να ηττηθεί ο λαϊκισμός. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του ομιλία ενώπιον του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Βαλέττα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί «στις αυλές» των ευρωπαϊκών χωρών –δηλαδή να δοθεί η μάχη στο εσωτερικό κάθε χώρας– και όχι στα κομματικά συνέδρια. Εξάλλου, στον χθεσινό πρωινό καφέ δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι δεν βγήκε το «ποντάρισμα» της κυβέρνησης στις γαλλικές εκλογές, όπου, όπως ειπώθηκε, «δεν τους βγήκε ο Μελανσόν που στήριζαν και η Λεπέν στην οποία προσέβλεπαν». Για τα των γαλλικών εκλογών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί εξάλλου απόψε, με αφορμή την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Καζάκου «Η δραχμή δεν (θα) είναι λύση», ενώ η πρωτιά Μακρόν αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης και στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. το Σάββατο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το κόμμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολιτική και εκλογική εγρήγορση, όπως, εξάλλου, ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τα στελέχη του σε κομματική εκδήλωση στη Βέροια. Η αντιπολιτευτική κριτική θα συνεχίσει να κινείται σε γραμμή αποδόμησης της όποιας συμφωνίας, ενώ καθίσταται σαφές ότι το εκλογικό αίτημα παραμένει στην προμετωπίδα της στρατηγικής της Ν.Δ.

Οπως το έθεσε ο ίδιος, «εμείς θα εξακολουθούμε και θα επιμένουμε: Θέλουμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, γιατί μόνο οι εκλογές θα δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα της χώρας». Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επαναφορά στην τάξη όσων παρεκκλίνουν από τον κοινό στόχο και μέσω της παραπομπής στην επιτροπή δεοντολογίας, η οποία έχει ήδη διαγράψει στελέχη που εμφανίζονταν ως υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. και μάλιστα ως έχοντες το χρίσμα του προέδρου. Και δεν είναι οι μόνοι. Στην επιτροπή δεοντολογίας παραπέμπονται από τον Λευτ. Αυγενάκη και όσοι κατέβηκαν με αυτόνομες παρατάξεις αντί να στηρίξουν την επίσημη παράταξη της Ν.Δ. και τον Γ. Στασινό στις εκλογές του ΤΕΕ. Σήμερα παραπέμπεται και αναμένεται να διαγραφεί ο Χρ. Ακριτίδης, όχι μόνο επειδή δεν στήριξε το επίσημο σχήμα της Ν.Δ. και «κατέβηκε» με σχήμα επιρροής του Χρ. Σπίρτζη, αλλά και επειδή «κατέβηκε» απέναντι στον κ. Στασινό κατά τον σχηματισμό του προεδρείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή