Ν.Δ.: Αλαζονεία και διαζύγιο με την αλήθεια

Ν.Δ.: Αλαζονεία και διαζύγιο με την αλήθεια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα… Η Πειραιώς χρησιμοποιεί την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού για να τον αποδομήσει για το «διαζύγιο» από την πραγματικότητα, αλλά και για την αλαζονεία του. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωθυπουργική παρέμβαση ήταν απλώς η αφορμή για να επιστρέψουν τα αντιπολιτευτικά βέλη στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, «το ονοματεπώνυμο της έννοιας ψεύτης», σύμφωνα με τη Ν.Δ.

Η Πειραιώς επανέρχεται στους γνώριμους τόνους της αποδόμησης όχι μόνο της επικείμενης συμφωνίας και των μέτρων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού –ο οποίος εκτιμούν ότι «προκαλεί» τον μέσο πολίτη με τα λεγόμενά του–, και υπογραμμίζει, σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ότι θα πουλούσε «και τη μάνα του» για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Κατηγορεί ακόμα τον κ. Τσίπρα ότι «κουνάει το δάχτυλο» ενώ επελαύνει η υπερφορολόγηση και το τέταρτο μνημόνιο και ότι «κομπάζει» για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και βέβαια, φροντίζει να «κάψει» εκ των προτέρων και το αναδυόμενο κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια.

Οι οδηγίες που έδωσε χθες το πρωί στους συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφείς και αφορούσαν την ολομέτωπη επίθεση στον κ. Τσίπρα με αφορμή τη συνέντευξή του στον ANT1. Οπως και έγινε στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών από τον Βασ. Κικίλια. «Αφού πρώτα είπε ψέματα στους Ελληνες και τους υποσχέθηκε τα πάντα, τους υπερφορολογεί και τους παίρνει τα σπίτια», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επικρίνοντας σε αυστηρό ύφος τον πρωθυπουργό ότι έχει το «θράσος» να εμφανίζεται «και να κουνάει το δάχτυλο με αλαζονεία, έπαρση και αυταρέσκεια». Η κριτική της Πειραιώς εστιάζεται στη διάσταση ανάμεσα στην πραγματική κατάσταση και στη «μαγική εικόνα» για την οικονομία που επιχείρησε να περιγράψει ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας μάλιστα ως τεκμήριο της κατάστασης στην οικονομία τις… ουρές στα διόδια των εθνικών οδών κατά τις διακοπές του Πάσχα. Θυμίζει δε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο ο πρωθυπουργός «κάνει τον σταυρό του», προέρχεται από υπερφορολόγηση, κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ειρωνικός ήταν ο τόνος που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. και για τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι του ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που παίρνει σήμερα, καθώς ο πολλαπλασιασμός βγάζει….151,2 δισ. μέτρα. Οπως το έθεσε, «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Την ίδια ώρα, με αφορμή την αλλαγή ρητορικής του πρωθυπουργού απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ν.Δ. τον χαρακτήρισε «βολικό για τα ξένα συμφέροντα». Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επιστρέφει στο Μαξίμου την κριτική που δέχεται για ταύτιση με τις απόψεις των δανειστών, την ώρα μάλιστα που είναι η κυβέρνηση αυτή που έχει δεχθεί τις πιο υπερβολικές απαιτήσεις τους.

«Αλχημείες»

Ο πρωθυπουργός ξεπέρασε τον εαυτό του σε γραφικότητα, λένε στην Πειραιώς, ενώ χαρακτηρίζουν «αλχημείες» τα περί αντιμέτρων, σημειώνοντας ότι για να επιστραφούν αντίμετρα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, θα πρέπει από το 2019 να προκύψει το εξωπραγματικό πλεόνασμα του 5,5%. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. αποδομεί από τώρα το αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση για να κερδίσει πολιτικό χρόνο στη μετά τη συμφωνία μέρα, και είναι η έξοδος από τα μνημόνια. O κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «παραμύθι», αφού έχουν ήδη συμφωνηθεί τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ επανέλαβε ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα «χωρίς χρηματοδότηση». Επανέλαβε δε κατηγορηματικά ότι «στην απάτη του, δεν θα γίνουμε συνένοχοι. Δεν ψηφίζουμε μέτρα, δεν ψηφίζουμε αντίμετρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή