Σύσταση Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα προτείνει η Γεννηματά

Σύσταση Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα προτείνει η Γεννηματά

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, με την  οποία ζητεί να συγκροτηθεί διακομματική Επιτροπή «με αντικείμενο την εξέταση των αιτίων της επιδείνωσης των δημογραφικών δεδομένων και την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων που θα αντιστρέψουν, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, την υφιστάμενη αρνητική τάση», έστειλε σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Η ανάγκη αναστροφής της τάσης συρρίκνωσης του πληθυσμού πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο και σημείο σύγκλισης και εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της ο κυρία Γεννηματά και προσθέτει: «Είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος, με θεσμικά χαρακτηριστικά, ώστε να μελετηθούν τα αίτια του φαινομένου και να διερευνηθούν οι κατάλληλες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την καθιέρωση κλιμακούμενων πολιτικών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η αναλογική προστασία και η βελτίωση του πλαισίου στήριξης από το πρώτο τέκνο, με επίταση της προστασίας για κάθε επιπλέον τέκνο, θα συνεισφέρει στην αντιστροφή της αυξανόμενης τάσης να περιορίζονται οι οικογένειες σε ένα μόνο τέκνο.  Ομοίως, α) πρέπει να αποκτήσει άμεσα πρακτικό περιεχόμενο η πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων και β) να εξεταστεί εκ νέου  η   έννοια της πολυτεκνικής ιδιότητας, ώστε να λαμβάνουν  και οι τρίτεκνες οικογένειες αντίστοιχη μέριμνα. Παράλληλα με τις ως άνω μείζονες αλλαγές, πρέπει να εξεταστούν επιμέρους ειδικά  μέτρα ανά τομέα πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, και οι μεταφορές». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή