Το Ταμείο είναι διχασμένο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά τις τεράστιες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η αξιολόγηση αυτές τις ώρες έχει λίγο-πολύ ολοκληρωθεί και Eυρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη στρέφουν την προσοχή τους στο επόμενο δύσκολο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μια συμφωνία που, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το ΔΝΤ φαίνεται να παραμένει διχασμένο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των τεχνοκρατών του να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει το Ταμείο να συμμετάσχει σε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα για μια σειρά από λόγους, με κυριότερο την ανάγκη να κριθεί το χρέος βιώσιμο. Για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το Ταμείο, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να αναθεωρήσει με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις «αρνητικά φουσκωμένες» εκτιμήσεις που είχε κάνει για την ελληνική οικονομία στην προσπάθειά του να μη συμμετάσχει σε πρόγραμμα. Συγχρόνως, φαίνεται πως και οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε μια σειρά από μέτρα που οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι θα δεχθεί και έτσι θα απέφευγαν τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα που δεν πίστευαν.

Τώρα το ΔΝΤ βρίσκεται στη δύσκολη θέση, αφού πολιτικά δέχθηκε ότι θα συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, να κάνει τα αναγκαία βήματα στα ελάχιστα που απομένουν, παρ’ όλο που είναι ξεκάθαρο πως υπέρ της συμμετοχής σε ελληνικό πρόγραμμα παραμένει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν. Για αυτό, ενώ στις Βρυξέλλες υπήρχε μια μεγάλη αισιοδοξία μετά το Eurogroup της Μάλτας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τις συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα η αισιοδοξία μειώθηκε αρκετά, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για 50/50 πιθανότητες να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή του Ταμείου θα βασιστεί σε έναν ουσιώδη παράγοντα που δεν είναι άλλος από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και με βασικό όρο από τους Eυρωπαίους να μην υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση του χρέους. H κόκκινη αυτή γραμμή έχει τεθεί ξεκάθαρα από τους Γερμανούς αλλά και από τα περισσότερα κράτη-μέλη. Το ΔΝΤ ζητεί να αποφασιστεί «κλείδωμα» των επιτοκίων, καθώς αυτή τη στιγμή είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, και να διατηρηθούν αμετάβλητα για τις επόμενες δεκαετίες, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετους τους Eυρωπαίους. Η συμφωνία, παρά τις δυσκολίες, αναμένεται να έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup στις 22 Mαΐου. Αλλωστε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ενώπιον των ευρωβουλευτών την περασμένη Πέμπτη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ισχυρή του δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τον Μάιο («πρέπει να συμβεί τον Mάιο», είπε χαρακτηριστικά).

Οι σταθμοί

Μέχρι το Εurogroup στις 22 Mαΐου αναμένονται οι παρακάτω ημερομηνίες-σταθμοί: η πιο σημαντική συνάντηση είναι αυτή στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου θα διεξαχθεί το G7 των υπουργών Οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, στις 11-13 Mαΐου. Ενώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επίσημη επιβεβαίωση, Eυρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν και συνάντηση του γνωστού πλέον Washington Group. Αυτή τη φορά το θέμα δεν θα είναι άλλο από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τις εκατέρωθεν πλευρές, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ να τραβούν τις κόκκινές τους γραμμές. Στο Μπάρι θα βρίσκονται και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Euroworking Τόμας Βίζερ αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ τηλεφωνικά μπορεί να συμμετάσχει και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ν. Γκίντος.

Στις 15 Mαΐου είναι προγραμματισμένο το Euroworking Group, το οποίο, αν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα την επιβεβαιώσει με «πανηγυρικούς τόνους», όπως εξηγούσε αξιωματούχος στην «Κ», και θα ανοίξει τον δρόμο στα εθνικά Κοινοβούλια ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης.

Στις 22 Mαΐου είναι το Eurogroup, όπου αν όλα έχουν πάει καλά, τότε θα υπάρχει κάποιο προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος. Αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν θα αφήσουν το Eurogroup να συνεδριάζει για ώρες χωρίς λύση, καθώς αυτό θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, αλλά θα λήξουν τη συνάντηση με σκοπό να επιστρέψουν σε μερικές εβδομάδες με τη λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή