Μητσοτάκης: «Αναγκαία η αλλαγή κυβέρνησης»

Μητσοτάκης: «Αναγκαία η αλλαγή κυβέρνησης»

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O κλοιός γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα χαλαρώσει ούτε δευτερόλεπτο». Η αποστροφή στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. είναι ενδεικτική των επόμενων βημάτων της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. στο τοπίο που θα διαμορφώσει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές. Αναμένεται να την περιγράψει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών – βήμα απ’ όπου θα εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να αποδομήσει τη διαφαινόμενη συμφωνία με τεκμήρια, υπογραμμίζοντας ότι έρχεται πολύ αργά και συνοδεύεται από ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, την αποκλειστική ευθύνη για τα οποία φέρον η κυβέρνηση και οι αέναες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Οσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και απαιτείται μια άλλη κυβέρνηση και άρα η πολιτική αλλαγή προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η Πειραιώς επιμένει ότι οι εξελίξεις τη δικαιώνουν, καθώς ουδέποτε συνέδεσε το αίτημα για εκλογές με την αξιολόγηση. Και αυτό ισχύει και για τον περασμένο Απρίλιο, όταν το αίτημα πρωτοδιατυπώθηκε και για σήμερα. Εξάλλου, η εκτίμηση είναι ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και αρχής γενομένης από το ερχόμενο φθινόπωρο, η χώρα θα μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Στη γραμμή αυτή θα επιμείνει η Πειραιώς και στο μετά τη συμφωνία τοπίο, που αναμένεται να ζητηθεί και από τους τομεάρχες να ασκούν ακόμη σκληρότερη αντιπολίτευση. Ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Μητσοτάκη ήταν η εμφάνιση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, αλλά και το δριμύ «κατηγορώ» για τον αντιθεσμικό τρόπο με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο με την κατάθεση εκπρόθεσμων και άσχετων με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια τροπολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό η αντιπολιτευτική ρητορική έχει αρχίσει να αποκτά και προσωπικά χαρακτηριστικά. Ολο και πιο συχνά οι επιθέσεις στοχεύουν προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποδομείται με βάση το δίπτυχο ότι έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα και την «αλήθεια». Βασική επιδίωξη της Πειραιώς είναι με αυτό τον τρόπο να καταδειχθεί το διαφορετικό πολιτικό στίγμα του κ. Μητσοτάκη και της «συμφωνίας αλήθειας». Οπως το έθεσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακ. Λαζαρίδης (Αθήνα 9,84), «δεν είμαστε το ίδιο με τον κ. Τσίπρα. Ποτέ δεν θα παρακινούσαμε πολίτες να ξηλώνουν πεζοδρόμια, να καίνε, να προπηλακίζουν πολιτικούς τους αντιπάλους. Το αντίθετο. Είμαστε μια ήρεμη πολιτική δύναμη».

Τέταρτο μνημόνιο

Ως δείγμα προθέσεων της Πειραιώς ερμηνεύονται και οι χθεσινές παρεμβάσεις με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, η οποία, «συμπίπτει με το τέταρτο μνημόνιο», όπως υπενθύμισε η Ν.Δ., χρησιμοποιώντας την ημέρα ως αφορμή για νέα επίθεση στην κυβέρνηση και για υπενθύμιση του αιτήματός της για πολιτική αλλαγή. «Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες», επισήμανε η Πειραιώς, σημειώνοντας ότι ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων «γίνεται πιο ουσιαστικός όταν βασίζεται στην αλήθεια». Αντίδραση προκάλεσε και το επετειακό μήνυμα του πρωθυπουργού, τον οποίο η Ν.Δ. κάλεσε να επιδείξει «σεμνότητα» και να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση εξέφραζαν στελέχη της Πειραιώς για την… επίθεση φιλίας της Κατερίνας Μάρκου στον κ. Μητσοτάκη, παρότι δεν επιβεβαίωναν ότι η ανεξάρτητη βουλευτής οδεύει προς τη Ν.Δ., στάση που δεν είναι ανεξάρτητη από την έντονη αντίδραση του Ποταμιού.

Μητσοτάκης με μέλη μητρώου στελεχών

«Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν νέες δουλειές, πρωτίστως για τη νέα γενιά». Ηταν το προσωπικό σχόλιο του προέδρου της Ν.Δ. στον λογαριασμό του στο Twitter με αφορμή την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Η αναφορά στη «νέα γενιά» δεν ήταν τυχαία. Ολο και πιο συχνά στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στους νέους και στους «νέους εργαζομένους» στο πλαίσιο της στρατηγικής ανοίγματος σε νέα εκλογικά ακροατήρια, στα οποία η Ν.Δ. παραδοσιακά δεν είχε μεγάλη απήχηση και τα οποία εμφανίζονται και τα πιο δύσπιστα στις δημοσκοπήσεις. Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η συμμετοχή του σε μεγάλη εκδήλωση/συζήτηση με νέους, που οργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη και για την οποία γίνεται μεγάλη κινητοποίηση. Και δεν θα είναι η μόνη. Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει σε ειδική εκδήλωση στην «Αθηναΐδα» όλους όσοι έχουν εγγραφεί στο μητρώο στελεχών της Ν.Δ. και προέρχονται από το λεκανοπέδιο Αττικής και όμορους νομούς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να απευθύνει μήνυμα ανανέωσης μέσω του μητρώου, το οποίο αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για τη δημιουργία μιας δεξαμενής στελεχών που θα μπορεί να αιμοδοτήσει τόσο τις λίστες της Ν.Δ. όσο και τις γραμματείες και τους τομείς του κόμματος με επαγγελματικά στελέχη, τα οποία δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 700 άτομα έχουν εγγραφεί στο μητρώο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος συνεντεύξεων με υποψήφια στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή