Τζανακόπουλος: Προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή έως τις 16 Μαΐου

Τζανακόπουλος: Προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή έως τις 16 Μαΐου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φιλοδοξία της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασε ο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη», σχολίασε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας – θεσμών.

Ακόμα, έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 16 Μαΐου. Οπως ανακοίνωσε την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν  οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Επίσης ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, αυτές είναι:

-Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

– Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Μάλιστα, δήλωσε πως τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να τα ψηφίσουν».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναμένει επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά που αποκρούστηκαν, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή