Σκληρή γλώσσα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σκληρή γλώσσα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαρείς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, αλλά και άκρως δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας υποδέχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα με καθυστέρηση οκτώ μηνών. Μάλιστα, η κ. Γεννηματά μιλώντας για «συμφωνία ντροπής που καταδικάζει τη χώρα» αξίωσε την άμεση κατάθεσή της στη Βουλή. «Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να μάθει ο λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων και να συνειδητοποιήσει ότι “ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, αλλά έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον”», είπε. Υποστήριξε επιπλέον ότι τα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. «υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα» και απέδωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο γεγονός ότι «επί μήνες οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δήθεν διαπραγματεύονταν, ενώ βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση για να καταλήξουν τελικά με την πλάτη στον τοίχο σε μια συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου». Προκάλεσε αίσθηση ότι η κ. Γεννηματά αφού τόνισε ότι κανείς πια «δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνουν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, για πρώτη φορά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει νομιμοποίηση» να δεσμεύσει τη χώρα σε 4ο μνημόνιο, υπονοώντας ότι το ταχύτερον δυνατόν πρέπει τον λόγο να έχει ο λαός.

«Οι μήνες των πολιτικών θεατρινισμών έφεραν τελικά βαρύ λογαριασμό. Εμείς θα τον εξοφλούμε και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα “λυπούνται” για συμπαράσταση» ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε ο κ. Στ. Θεοδωράκης στο twitter, ενώ λίγο αργότερα το Ποτάμι εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση. «Ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις καταστροφικές συνέπειες του λαϊκισμού, καθώς η τεράστια καθυστέρηση θα πληρωθεί ακριβά από τους Ελληνες. Το 4ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όπου κυριάρχησαν αυταπάτες, αλλά κυρίως απάτες. Η εκδίκηση της Ιστορίας είναι ότι τα νέα σκληρά μέτρα θα φέρουν ξανά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκεί που θα έδιναν 13η σύνταξη, όλοι θα χάσουν μία ή δύο συντάξεις και εκεί που θα πήγαιναν το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ το μειώνουν στις 5.681ευρώ», τόνισε το Ποτάμι, ενώ ο κ. Θεοδωράκης επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την οριστική στάση του στη Βουλή, αφού το κόμμα του «μελετήσει αναλυτικά κάθε μέτρο και κάθε λέξη της συμφωνίας». Εκτενέστατη δήλωση έκανε και ο κ. Δημ. Κουτσούμπας. «Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, που αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τη “βρώμικη δουλειά” για λογαριασμό του κεφαλαίου» υποστήριξε και χαρακτήρισε «πρόκληση» η κυβέρνηση να εμφανίζει τα νέα μέτρα ως «εξιτήριο» από τα μνημόνια και «τραγέλαφο» τα δήθεν αντίμετρα, καθώς και αυτά, όπως είπε, σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Η Ενωση Κεντρώων

Σε εντελώς άλλο μήκος κλίματος, τέλος, ο κ. Βασ. Λεβέντης τόνισε μεν ότι «η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο και τελικά υπέγραψε τα πάντα», αλλά επέπληξε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «που ισχυρίζονται τώρα ότι “πρόκειται για συμφωνία ντροπής”. Φοβούμαι ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα παραμονής της χώρας στο ευρώ, χωρίς ευθύνη και σοβαρότητα, με μικροϋπολογισμούς και τυχοδιωκτισμούς», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή