Μητσοτάκης: Εθνική αποτυχία το τέταρτο μνημόνιο

Μητσοτάκης: Εθνική αποτυχία το τέταρτο μνημόνιο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το… τέλος της λιτότητας και το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» στο τέταρτο, «το δικό τους» μνημόνιο, που δεσμεύει τη χώρα και μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση. Είναι τα μελανά χρώματα μιας «εθνικής αποτυχίας», που σκιαγράφησε ο Κυρ. Μητσοτάκης καλώντας τα στελέχη του σε θέση μάχης για την αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

«Το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί κοινό επίτευγμα των κ. Τσίπρα και Καμμένου και φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή τους. Επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα για μετά τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια εθνική αποτυχία, στην οποία δεν θα συνεργήσουμε. Αυτή δεν θα είναι η δική μας πολιτική. Οι διαφορές μας είναι μεγάλες και με την άγρια φορολογία που επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά και με τους εταίρους μας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το στίγμα των επόμενων βημάτων της γαλάζιας στρατηγικής από τη χθεσινή σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών κηρύσσοντας και επισήμως τον πόλεμο στην κυβέρνηση ενόψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, καθώς το επικοινωνιακό βάρος θα πέσει στην επεξήγηση στην κοινωνία του τι σημαίνουν τα μέτρα. Ταυτόχρονα, τόσο ο οξύς τόνος του κ. Μητσοτάκη όσο και οι επιπτώσεις των μέτρων δεν αφήνουν καμία χαραμάδα για ψιθύρους περί ψήφισης αντιμέτρων από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που ο ίδιος έχει αποκλείσει εξαρχής. «Καμία ανοχή, καμία συνενοχή», διαμηνύει σχετικά η Πειραιώς.

Μια πρόγευση έδωσε ήδη ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο λογαριασμός των μέτρων (12,5 δισ. ευρώ) είναι οκτώμισι φορές μεγαλύτερος απ’ όσα προέβλεπε το email Χαρδούβελη, περιλαμβάνει πρόσθετα βάρη μισού δισ. για το 2018, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, και δεν συνοδεύεται από κάποια ρητή δέσμευση για το χρέος. «Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τελικά παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθυμίζοντας ότι παραμένει η εκκρεμότητα του τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Δηλώνοντας δικαιωμένος από τις εξελίξεις για τη διατύπωση του αιτήματός του για εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής, γιατί η κυβέρνηση «συνεχίζει να ζημιώνει το παρόν και να ναρκοθετεί το μέλλον». Σημείωσε, δε, ότι οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2020 επειδή δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και γιατί «γνωρίζουν ότι όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα συνεχίζει να χειροτερεύει η πραγματική οικονομία». Αιχμές άφησε και για τους δανειστές, που «ανέχθηκαν και συμφώνησαν σε αυτή την επιλογή» (σ.σ.: της υπερφορολόγησης), ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία και ειδικά τη μεσαία τάξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι περισσότερες παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών με προεξάρχοντα τον Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος στάθηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 2016, τα οποία οφείλονται στην υπερφορολόγηση και τη στάση πληρωμών του Δημοσίου και όχι στην ανάπτυξη και τα οποία, όπως είπε, «έδωσαν επιχειρήματα στους δανειστές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι». Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε, δε, ότι όσα συμφώνησε η κυβέρνηση δεν υπήρχαν ως δεσμεύσεις στο τρίτο μνημόνιο και άρα, ψεύδεται ο πρωθυπουργός όταν υποστηρίζει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου. Ετερη λεπτομέρεια αφορά τα αντίμετρα: η εφαρμογή τους δεν απαιτεί μόνο την επίτευξη του στόχου του 3,5%, αλλά την υπερκάλυψή του με μόνιμο τρόπο, όπερ σημαίνει ότι αν οι δανειστές κρίνουν στο τέλος του 2018 ότι δεν βγαίνουν οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια, τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν. Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη για τα εργασιακά (Γ. Βρούτσης), τα εξωτερικά με αιχμή την κατάσταση στα Σκόπια (Γ. Κουμουτσάκος) και τον Τουρισμό (Μ. Κόνσολας). Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη του να εντείνουν την αντιπολιτευτική τους δράση και προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα ξεδιπλώσει το δικό της σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Οπως είπε, «να είμαστε εξίσου θετικοί και τεκμηριωμένοι, κρίνοντας από τη μια την κυβέρνηση και από την άλλη εκφέροντας τη δική μας εναλλακτική λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή