Νέος στόχος η έξοδος στις αγορές

Νέος στόχος η έξοδος στις αγορές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδοση ομολόγου και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούνιο επιθυμεί η κυβέρνηση και προχωρά στον ανάλογο σχεδιασμό. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον στις 22 Μαΐου επιτευχθεί συνολική συμφωνία με τους θεσμούς, που θα αφορά και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και, κατ’ επέκταση, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τότε η έξοδος στις αγορές άμεσα είναι εφικτή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Για την κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές έχει πολλαπλή σημασία: σε επίπεδο σημειολογίας το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα και η οικονομία αλλάζουν σελίδα και εισέρχονται σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό, θετικό σήμα για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, σε πρακτικό επίπεδο, το να γίνει η πρώτη, διερευνητική έξοδος στις αγορές άμεσα δίνει αρκετό χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου η προετοιμασία, ώστε να μπορέσει να καλύψει τότε πλήρως η χώρα τις ανάγκες της με δανεισμό από τις αγορές, να είναι επαρκής και να μην υπάρξουν προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται σήμερα να αναλύσει στους υπουργούς του από τη μια τη συμφωνία, επικεντρώνοντας στο επιχείρημα ότι με την εξασφάλιση των θετικών αντίμετρων το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο και απολύτως διαχειρίσιμο πολιτικά. Από την άλλη, θα ξεδιπλώσει το στρατηγικό σχέδιο διετίας της κυβέρνησης, με βασικές κατευθυντήριες την ανάπτυξη, την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, την άσκηση πολιτικής για την καθημερινότητα του πολίτη και τις θεσμικές παρεμβάσεις, με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, κεντρικό σημείο στην πρωθυπουργική εισήγηση θα αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, την αποκατάσταση της ομαλότητας στα εργασιακά και την ανατροπή της αναλογίας θέσεων εργασίας μερικής και πλήρους απασχόλησης. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα είναι κλειστή, δεν προβλέπεται «ζωντανή» κάλυψη της ομιλίας του πρωθυπουργού, ενώ, σύμφωνα με συνεργάτες του, στο εξής το υπουργικό συμβούλιο – ως ένα επιπλέον μήνυμα εισόδου της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση.

Ομιλία στην Κ.Ο.

Ανοιχτή θα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει αύριο. Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους βουλευτές του τη συμφωνία, θα την υπερασπιστεί για άλλη μια φορά δημοσίως, θα εστιάσει στα –κατά την κυβερνητική ανάγνωση– θετικά σημεία της και θα τους καλέσει να υπερψηφίσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ως ένα τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να ανοίξει ο δρόμος εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ψηφοφορία για τα μέτρα, αντιθέτως, επιχειρούν, φέρνοντας τα αντίμετρα σε χωριστό άρθρο του νομοσχεδίου να πιέσουν πολιτικά την αντιπολίτευση, την οποία θα καταγγείλουν ότι δεν υποστηρίζει τα μέτρα ανακούφισης των αδυνάτων. Μένει να φανεί αν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα εκφραστεί προβληματισμός για τα μέτρα. Ο πρώην υπουργός, Ν. Φίλης, με χθεσινή δήλωσή του («Εφημερίδα των Συντακτών») άσκησε κριτική στη συμφωνία, λέγοντας ότι σηματοδοτεί παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, φρόντισε, ωστόσο, να διαμηνύσει ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η παραμονή της στην εξουσία είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη επιτροπεία.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, καθώς, όπως σύμφωνα με πληροφορίες τους είπε, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η κατάρτιση αναπτυξιακής στρατηγικής και προς τούτο η κυβέρνηση προωθεί τη διοργάνωση περιφερειακών συνεδρίων σε καθεμιά από τις περιφέρειες, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλάνο με τις προτεραιότητες, τις προοπτικές, τα πλεονεκτήματα εκάστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή