ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη διανομή του 0,5% του ΑΕΠ

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη διανομή του 0,5% του ΑΕΠ

Απάντηση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την τοποθέτησή του ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει στην κοινωνία 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε μια μακροσκελή ανακοίνωση «εάν το ποσό αυτό δοθεί σήμερα, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση του πλεονάσματος για το τρέχον έτος». Παράλληλα μέσω της ανακοίνωσης καταλογίζεται στον κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι «δεν γνωρίζει που θα καταλογιστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες». Τέλος, το υπουργείο καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να ψηφίσει τα θετικά μέτρα στη Βουλή «σε περίπτωση που έχει καταλάβει το λάθος του».

Αναλυτικά τι αναφέρει το υπ. Οικονομικών:

«Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του. Στη συνέντευξή του (Alpha TV 3/5/2017) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε […] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;». Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017.  Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.

2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή, και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος.

3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

4. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά  μέτρα) στις εκτιμήσεις του –  πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. 

Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της.

ΥΓ. Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας.»