ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο υπουργικό: Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

Τσίπρας στο υπουργικό: Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

«Ουδέτερου αποτελέσματος» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τη συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, εμμένοντας στη θέση του πως «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ακόμα ότι η δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή και κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν «αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας», όπως το χαρακτήρισε.

Τόνισε ακόμα, ότι «περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα». Σημείωσε ότι «με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος: Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης μας», εξηγώντας ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο». «Και θέλω να είμαι καθαρός» είπε, για να τονίσει: «Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης». Έστειλε μήνυμα ότι «το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί» και πως «από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας». Είπε ότι «τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας».

Σημείωσε ότι ο Σεπτέμβρης του 2018 θα σημάνει την οριστική υλοποίηση της εντολής που πήρε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015: Να είμαστε εμείς αυτοί που θα διασφαλίσουμε την ομαλή και αμετάκλητη έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας.

«Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε τόσο πριν όσο και μετά από το ορόσημο του τέλους του προγράμματος» συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει απλά, επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος, για να τονίσει ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις.
 
Το βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ σε μια πενταετία» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την εισήγηση του με την προσωπική δέσμευση ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθεί κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβει σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. «Είναι μια κίνηση απαραίτητη που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης» είπε, προσθέτοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων είναι άλλωστε ήδη έτοιμα, από τον Χ. Βερναρδάκη.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)