Πρόταση Τσίπρα στο Υπουργικό: Κάθε αντίμετρο και χωριστό άρθρο

Πρόταση Τσίπρα στο Υπουργικό: Κάθε αντίμετρο και χωριστό άρθρο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλά χωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο- θα κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας, όπως αποφάσιστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

Στόχος όλων των πλευρών, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μάη, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Καθότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογράμμιζουν οι ίδιες πηγές, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου». Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνεδρίαση του Υ.Σ. ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση. Έκανε μια καταγραφή των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με την κατάληξη που υπήρξε τελικά σε αυτά τα ζητήματα. Μίλησε για το χρέος και σχολίασε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα για το χρέος, σημειώνοντας ότι και μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, πλέον σε όλη την Ευρώπη συζητείται και τίθεται το θέμα του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐoυ, ώστε έως το Eurogroup να μην έχει καμία πλευρά καμιά δικαιολογία για παράταση της λύσης για το χρέος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία. Συγκεκριμένα σχολίασε σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση σε σχέση με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Τα πρώτα υπουργεία που θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι τα Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών. Ως προς το ΥΠΕΣ, επισημαίνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί πολυνομοσχέδιο που ξεκαθαρίζει μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ούτως ή άλλως γίνεται προετοιμασία για τροποποίηση του Καλλικράτη, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει αύριο το πρωί, στις 11:00, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκεί θα προχωρήσουν οι διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και θα προωθηθούν επενδυτικές διαδικασίες.

Σε ερώτηση με αφορμή το Ελληνικό, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ευρύτερα ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα μπει ο ίδιος επικεφαλής ώστε όλα τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ να προχωρήσουν απρόσκοπτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή