Εκδήλωση του ΕΒΕΑ για τη διαστημική πολιτική

Εκδήλωση του ΕΒΕΑ για τη διαστημική πολιτική

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα του Διαστήματος: Εκπαίδευση, Έρευνα, Τεχνολογία, Εφαρμογές» πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος των δύο ιδρυμάτων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιων και Ενημέρωσης της ΝΔ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης που αφορά τη διαστημική πολιτική, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της επιστήμης πραγματώνεται στην εφαρμογή με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι έχουμε περάσει το πρώτο σοκ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη στελέχωση της διαστημικής υπηρεσίας, και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής. «Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με όρους μακροπρόθεσμους για την πορεία της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός, και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαστημική πολιτική, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο η οποία έλαβε ευρεία αποδοχή από μεγάλο μέρος του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, και ότι το νομοσχέδιο θα θέσει ψηλά τον πήχη. Σημείωσε, ότι ήδη από σήμερα αλλά και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις και ιδέες «για να κατακτήσουμε τους επιδιωκόμενους στόχους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τα αυτονόητα βήματα που η χώρα όφειλε να είχε κάνει στον τομέα, καθώς είναι από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν διαθέτει διαστημικό Οργανισμό, την ώρα που έχει στο δυναμικό της λαμπρά επιστημονικά μυαλά και γενικότερα ανθρώπινο δυναμικό. «Θα είναι αδιανόητο» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «για την Ελλάδα του μέλλοντος να μην έχει έναν τέτοιο διαστημικό Οργανισμό, καθώς διαθέτει και το επιστημονικό και το επιχειρηματικό εκτόπισμα».

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Παππάς, θα έχουμε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT3, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση πολλών εφαρμογών της διαστημικής επιστήμης σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με την καθημερινή ζωή των πολιτών και φυσικά με το επιχειρείν. Δικός μας στόχος είναι να διασυνδεθεί αυτός ο διαστημικός οργανισμός με τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και φυσικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας, επιστήμης και επιχειρηματικότητας. Είναι ανάγκη, συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενός ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ όλων των ερευνητικών φορέων και των αξιολογότατων Ελλήνων επιστημόνων που να πιστοποιεί την ελληνικότητα σπουδαίων επιτευγμάτων και στον τομέα της διαστημικής επιστήμης.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΕΒΕΑ για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας στον τομέα, προσθέτοντας ότι με συντονισμό και ενότητα δυνάμεων η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει.

Η τομεάρχης της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου χαιρέτισε και αυτή από την πλευρά της την πραγματοποίηση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης, η οποία συγκεντρώνει τα σπουδαία επιστημονικά μυαλά που διαθέτει η Ελλάδα στον χώρο της διαστημικής πολιτικής και γενικότερα της τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει κάθε διάθεση κατανόησης με αφορμή την επερχόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαστημική πολιτική από την κυβέρνηση, καθώς η έρευνα και η επιστήμη μπορεί να πάει τη χώρα παραπέρα, σημείωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό που η ΝΔ διαφωνεί είναι η σειρά των πραγμάτων. «Ως ιδέα (σ.σ. το νομοσχέδιο) είναι καλή αλλά χωράει πολύ συζήτηση στην πράξη» είπε κλείνοντας η κα Ασημακοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος είπε ότι η εξέλιξη της διαστημικής επιστήμης έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και διαστημική βιομηχανία. Ο Κ. Μίχαλος έκανε λόγο για σαράντα εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες διαθέτουν 2.000 εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και κύκλο εργασιών της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, κυρίως από εξαγωγές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει το μερίδιο της στα ευρωπαϊκά κονδύλια αναφορικά με τη διαστημική πολιτική, καθώς αυτό είναι κάτι που θα φέρει νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Τέλος, ανέφερε ότι ναι μεν η Ελλάδα αποτελεί ενεργό μέλος της διαστημικής κοινότητας αλλά χρειάζεται εθνική στρατηγική και συντονισμός όλων (πολιτικών και φορέων) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Από πλευράς της επιστημονικής κοινότητας χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος μίλησε για την ρηξικέλευθη έρευνα που διεξάγει το Αστεροσκοπείο Αθηνών στον τομέα της διαστημικής πολιτικής και η οποία βρίσκεται σε επίπεδο αριστείας στην ΕΕ. Ανάμεσα στις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου των Αθηνών βρίσκεται η παροχή -μέσω δορυφόρου- της δυνατότητας σκαναρίσματος της Επικράτειας ανά 5 λεπτά για τον κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών, ενώ σε περίπτωση που το σύστημα εντοπίσει εστίες ειδοποιεί άμεσα την Πυροσβεστική. Επίσης, η στενή παρακολούθηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου στη Σαντορίνη και ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα. Όλα αυτά είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω ιστοσελίδων, πρόσθεσε ο Μ. Πλειώνης ο οποίος ευχήθηκε το πέρασμα της διαστημικής πολιτικής και στην επιχειρηματική κοινότητα, για να παραμείνουν στην Ελλάδα τα σπουδαία μυαλά που διαθέτει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή