Ν.Δ.: Αμεση ελάφρυνση φορολογίας

Ν.Δ.: Αμεση ελάφρυνση φορολογίας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση για τα αντίμετρα περνά η Πειραιώς και μάλιστα στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, επιμένοντας στην πρότασή της να επιστραφεί τώρα το 0,5% της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016 στην κοινωνία, που το πλήρωσε ακριβά. Για τη Νέα Δημοκρατία η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόταση συνιστά ομολογία ότι η υπεραπόδοση δεν είναι μόνιμη, καθώς και απόδειξη αμφιβολίας για το αν θα καταφέρει να υπερβεί και το πλεόνασμα του 2017, όπως έχει διακηρύξει.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Πειραιώς δήλωναν ικανοποιημένα για την εν λόγω κίνηση, η οποία βγάζει προς τα έξω μέρος του προγράμματος της Ν.Δ. όπως είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ –δεσμεύσεις σύμφωνες με τις προβλέψεις τους τρίτου Μνημονίου– και αναγκάζει την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στην ατζέντα που θέτει η Πειραιώς. Ταυτόχρονα, επιστρέφει στην κυβέρνηση την προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει εσωτερικό ζήτημα στη Ν.Δ. με αφορμή την ψήφιση των αντιμέτρων, παρέχοντας επιχειρήματα στους βουλευτές της Ν.Δ. για την απόφαση του κόμματος να τα καταψηφίσει. Η διατύπωση της πρότασης ήταν απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συζητήθηκε και κοστολογήθηκε με το επιτελείο των στενών συνεργατών του και με το οικονομικό επιτελείο. Αποτελεί μια πρόγευση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Πειραιώς στη μετά τη συμφωνία εποχή. Oπως προανήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών, το κόμμα δεν θα μείνει μόνο στη σκληρή αντιπολίτευση και στον καταγγελτικό λόγο, αλλά θα περάσει στις προτάσεις και στην παρουσίαση κι άλλων προγραμματικών θέσεων, προκειμένου να πείσει την κοινωνία για το δικό του αφήγημα.

Στον δρόμο προς την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, η Ν.Δ. θα επιμείνει στην επεξήγηση της αριθμητικής της συμφωνίας – προκειμένου «κάθε πολίτης να ξέρει απολύτως τι τον περιμένει το 2019 και το 2020». Για την ώρα, επιμένει στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη να μοιραστεί τώρα μέρος από την υπέρβαση του πλεονάσματος, κάτι που εξάλλου αφορά μόνο το 05,% (γύρω στα 750 εκατ. ευρώ), ενώ το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τον επόμενο χρόνο (το 2017, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης), με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για το επόμενο έτος.

Η πρόταση της Πειραιώς επιδιώκει να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους το πρόταγμα του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., που είναι η μείωση των φόρων (έναντι της υπερφορολόγησης που επέλεξε η κυβέρνηση), και την ίδια ώρα να εκθέσει την κυβέρνηση για τα αντίμετρα – ο «φερετζές» των σκληρών μέτρων που, σύμφωνα με τη Ν.Δ., προϋποθέτει «άπιαστους, φορομπηχτικούς στόχους». Ταυτόχρονα, στελέχη της Πειραιώς έλεγαν ότι η απάντηση του ΥΠΟΙΚ, και κυρίως το σημείο όπου αναφέρει ότι «μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε στο τέλος του έτους», αποτελεί παραδοχή από την κυβέρνηση ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη για την υπέρβαση του πλεονάσματος το 2017, παρότι επαίρεται γι’ αυτό. Και άρα, όπως έλεγε στέλεχος της Πειραιώς, «η θριαμβολογία για το 2016 είναι έωλη γιατί ήταν άπαξ».Το τελευταίο έχει τη σημασία του. Κι αυτό διότι η Ν.Δ. επιμένει ότι ήταν ορθή η αντίδρασή της στο εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το πλεόνασμα δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Γιούροστατ.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Θύμιζαν, δε, την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη «συγγνώμη» προς τους δανειστές. Σκοπίμως η Πειραιώς προτείνει το 0,5% του ΑΕΠ να διατεθεί το 2017, αφού η κυβέρνηση λέει ότι θα υπερκαλύψει τους στόχους. Εξάλλου, στις αντιδράσεις του ΥΠΟΙΚ και του Μαξίμου, ο Βασίλης Κικίλιας θύμισε ότι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έδωσε κοινωνικό μέρισμα και μείωσε φόρους, το έκανε με βάση την υπεραπόδοση του 2013, σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή