Η μεταρρύθμιση και η… καθυστέρηση

Η μεταρρύθμιση και η… καθυστέρηση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκσυγχρονιστές πρέπει να πάψουν να κρύβονται. Δεν αρκεί να αγανακτούμε με όσα ζούμε. Πρέπει να ενωθούμε και να καθορίσουμε εμείς τις εξελίξεις, με μια μεγάλη εκσυγχρονιστική δύναμη στο κέντρο».

Τις συγκεκριμένες φράσεις τις επαναλαμβάνει σε όλες του τις τελευταίες παρεμβάσεις ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Κι όχι τυχαία. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προεξοφλήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκλεινε τη συμφωνία με την τρόικα. Το έλεγε με κάθε ευκαιρία ότι δεν πίστευε στο σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού. «Θα μείνουν όσο μπορούν στις καρέκλες τους ψηφίζοντας τα πάντα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ακόμη και σήμερα τους φαίνεται απίστευτο ότι βρίσκονται στην εξουσία και δεύτερον γιατί ξέρουν πως οποτεδήποτε, πια, κι αν γίνουν εκλογές θα συντριβούν», έλεγε τον τελευταίο καιρό στους συνομιλητές του.

Αυτό εξηγεί άλλωστε ότι παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις σε σχέση με την πολυσυζητημένη σύμπραξή του με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γ. Ραγκούση και τον Γ. Φλωρίδη, ο κ. Θεοδωράκης δεν το έκανε. Πίστευε και πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί σε όφελος του Ποταμιού και όχι σε βάρος του, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Πόσο μάλλον τώρα που το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν διαφαίνεται στο ορατό μέλλον.

Δύο είναι οι λόγοι που εξηγούν την πρόβλεψη του κ. Θεοδωράκη. Πρώτον, διότι πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες θα γίνεται ολοένα και ευκρινέστερο ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να παίξει τον ρόλο του μεταρρυθμιστικού καταλύτη που θα χρειαστεί οπωσδήποτε η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Και δεύτερον γιατί εκτιμά ότι στο τοπίο της κεντροαριστεράς θα έχουμε σύντομα νέες αναταράξεις.

Με άλλα λόγια, ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι το σχέδιο της κ. Γεννηματά να πείσει ότι ηγείται ενός ευρύτερου σχήματος και όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ και της εκλογικά ανύπαρκτης ΔΗΜΑΡ, δεν θα πείσει. Προβλέπει ότι η επίσπευση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Δηλαδή ότι θα καταδείξει το βαθύ ρήγμα που ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στα στελέχη που πιστεύουν στην ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και στην ηγετική ομάδα που κατά τον ίδιο απλά κάνει κάποιους τακτικισμούς για να ανακτήσει παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν από το 2015 ΣΥΡΙΖΑ. Στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια γενικευμένη πια αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά όχι μόνον από τη λεγόμενη ομάδα των νέων του ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Ξεκαλάκης κ.λπ.), αλλά και από στελέχη όπως π.χ. ο κ. Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εμφανώς πλέον κινείται προτείνοντας μια άλλη λύση για το μέλλον του χώρου.

Εχοντας προφανώς όλα αυτά τα σενάρια στο μυαλό του ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύβει ότι σκοπεύει να κάνει ακόμα μια προσπάθεια συνένωσης του μεταρρυθμιστικού χώρου. Και θα το κάνει με μια έσχατη πρόσκληση που θα απευθύνει όχι μόνον στους τρεις (Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Γ.Φλωρίδη), αλλά και σε όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ότι πνίγονται από τις ίσες αποστάσεις που κρατά η κ. Γεννηματά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης θα διαμηνύσει σε όλους τους δυνάμει ενδιαφερόμενους το εξής απλό. «Αν συμφωνούμε στις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα, ξέροντας πια ότι δεν μπορεί να τις κάνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η Ν.Δ. μόνη της, ας πάμε αύριο κιόλας να εκλέξουμε τον αρχηγό ενός πραγματικά νέου κεντρώου κόμματος και ποσώς με ενδιαφέρει να είμαι εγώ ο επικεφαλής του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή