Ποια τα σχέδια της Αγκυρας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων πληθαίνουν, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα την Τουρκία οι διμερείς σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών γνωρίζουν ένταση σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Στο ζήτημα των πραξικοπηματιών η Τουρκία εξακολουθεί να ζητάει με επιμονή την έκδοσή τους, ενώ την ίδια ώρα ορθώνει το ανάστημά της στο Αιγαίο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στα περίχωρα της Κύπρου δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Σε τελική ανάλυση, ποιος είναι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά μέσα από τη δημιουργία έντασης; Τελική αναμέτρηση ή σκληρή διπλωματική γραμμή για να επιβληθούν οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και στο Αιγαίο; Καλά ενημερωμένες πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα, απαντώντας στα συγκεκριμένα ερωτήματα, μας συνιστούν… νηφαλιότητα. Οι πηγές μας μάς υπενθυμίζουν ότι στην παρούσα φάση η κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εκτιμούν ότι μια σειρά σημαντικών παραγόντων αυτή την ώρα εμποδίζει τον εκτροχιασμό των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Παρ’ όλα αυτά, στην Αθήνα και στην Αγκυρα, οι κυβερνήσεις καλούνται να πραγματοποιήσουν σημαντικά βήματα, καθώς σε πολλά πεδία οι εξελίξεις έχουν οδηγηθεί σε επικίνδυνα «ανεξερεύνητα» νερά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν στην Αθήνα και στην Αγκυρα «προσεκτική στάση» στα ελληνοτουρκικά την παρούσα περίοδο, σύμφωνα πάντα με τους έμπειρους αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα;

Στην παρούσα στιγμή, ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει κάθε είδους πειραματισμό στα ελληνοτουρκικά είναι οι μεγάλες αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι δύο κυβερνήσεις σε πολλά πεδία. Στο οικονομικό πεδίο, η Ελλάδα έχει τα γνωστά προβλήματα. Την ίδια ώρα, η ολοένα και διογκούμενη αναστάτωση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή δύναται να απειλήσει τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία συν τοις άλλοις, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, «ζει» στους ρυθμούς των καθημερινών εκκαθαρίσεων.

Η στρατηγική της επόμενης ημέρας της Αγκυρας; Απαντώντας το παραπάνω ερώτημα, οι τουρκικές πηγές μας ζητούν να λάβουμε υπόψη μας την έντονη δυσφορία που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην Αγκυρα εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Αθήνα στο ζήτημα των πραξικοπηματιών και στο Κυπριακό. «Στις 16 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε διαφορετικά μηνύματα. Σήμερα βλέπουμε ότι η ελληνική πλευρά τηρεί αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα των πραξικοπηματιών, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην πλάτη των δικαστών», τονίζουν οι πηγές μας, οι οποίες παρατηρούν την ίδια «αδιάλλακτη» στάση και στο Κυπριακό.

Με βάση το προαναφερόμενο σκεπτικό, οι πηγές μας συμπεραίνουν ότι το επόμενο διάστημα, η Αγκυρα θα επιχειρήσει να πιέσει την Αθήνα με κάθε διαθέσιμο μέσο σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα». Αποφεύγοντας την προοπτική μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης, και παρουσιάζοντας τη στρατιωτική ισχύ της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα θα επιχειρήσει να εκπέμψει στην ελληνική πλευρά το μήνυμα ότι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση αποτελούν μονόδρομο, εφόσον δεν επιθυμεί να βλάψει η ίδια με τα λάθη της τα διπλωματικά και οικονομικά συμφέροντά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή