ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή επίθεση από Αναστασιαδη και Κοτζιά εναντίον Αιντε

Κοινή επίθεση από Αναστασιαδη και Κοτζιά εναντίον Αιντε

Όπως ολα δείχνουν Αθήνα και Λευκωσία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες εναντίον του ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, ο οποίος εμφανίζεται υπέρ μιας διαδικασίας-εξπρές ως τον Ιούνιο.

Επίσης ο κ. Άιντε σε πρόσφατη συνέντευξή του φάνηκε να συμμεριζεται τις ανησυχίες περί έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, δίχως παράλληλα να καταδικάζει ή να δείχνει ενοχλημένος από την τουρκική πλευρά. Το συγκεκριμένο γεγονός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει δείξει ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση, συνεχίζοντας τις προκαθορισμένες επαφές του με τον Μουσταφά Ακιντζι.

Προφανώς η Λευκωσία επιθυμεί μια διεθνή διάσκεψη, όπου θα μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ωστόσο η στάση του κ. Άιντε δυσκολεύει την κατάσταση.

Υπενθύμιζεται ότι προ ολίγων ημερών ο Έλληνας ΥΠΈΞ Νίκος Κοτζιάς είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, περιγράφοντας τη στάση του κ Αιντε ως φιλική έναντι της Τουρκίας. Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με την πολύ έντονη τουρκική στρατιωτικη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real News ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν βλέπει λύση του Κυπριακού απάντησε πως «η λύση του σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον κ. 'Αιντε αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ «υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς». «Και, μάλιστα», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς ότι ο κ. 'Αιντε «προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του»» εκφράζοντας την απορία του, «που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε φτάσει κοντά στη λύση».