Με ελλείψεις, ανεπάρκεια και απουσίες η Βουλή για το Brexit

Με ελλείψεις, ανεπάρκεια και απουσίες η Βουλή για το Brexit

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρνητική εικόνα της ενίσχυσε σήμερα η εθνική αντιπροσωπεία, με αφορμή –αυτή τη φορά- το μέγα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση: Για την πρωτόγνωρη διαδικασία του Brexit συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καταδεικνύοντας -έτσι όπως εξελίχθηκε- όχι μόνο ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο αν και θα έπρεπε ή και θα μπορούσε να έχει ήδη ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα, παραπέμπει την εξέτασή του κάποια στιγμή, αορίστως, στο μέλλον. Αλλά και πως έστω υπό αυτές τις συνθήκες οι βουλευτές «λάμπουν» διά της απουσίας του ενδιαφέροντός τους.

Η συνεδρίαση διήρκεσε λιγότερο από μιάμιση ώρα, και από τα συνολικά 34 μέλη της, ζήτησαν να μιλήσουν μόλις εννέα. Μάλιστα, από το Ποτάμι και τους –συγκυβερνώντες- Ανεξάρτητους Ελληνες, ουδείς συμμετείχε στη συζήτηση.

Κατ’ αρχήν αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση της Επιτροπής από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γ. Κατρούγκαλο, ως προς τις διαδικασίες που σχεδιάστηκε να ακολουθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Brexit. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση «άγγιξε» και ζητήματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι επιπτώσεις της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ευρώπη σε πεδία όπως η ζωή Ελληνών φοιτητών και εργαζομένων στο Λονδίνο και αλλού, οι συνέπειες των εξελίξεων στο χώρο του τουρισμού κλπ.

Ως προς το γενικότερο θέμα της ελληνικής «προετοιμασίας» έναντι των εν λόγω εξελίξεων, ο κ. Κατρούγκαλος «αποκάλυψε’ ότι το μόνο που ουσιαστικά έχει γίνει είναι να συσταθεί «στο Υπουργείο Εξωτερικών, εδώ και ένα χρόνο μία Διυπουργική Επιτροπή σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων υπό την προεδρία του ΓΓ του ΥπΕξ, για να εξετάσει τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στην ελληνική οικονομία και την προβολή των ειδικών συμφερόντων που πρέπει να προβληθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Ως προς την ανάγκη να υπάρξει εντός των συνόρων οργανωμένη συζήτηση σε περισσότερο «πολιτική» κλαι όχι υπηρεσιακή βάση, και με αφορμή σχετική επισήμανση του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Ι.Σαρίδη («Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το δικαίωμα για συζήτηση και για να παραθέσουμε τις απόψεις μας πιο εμπεριστατωμένες» είπε χαρακτηριστικά), ο αναπληρωτής υπουργός περιορίστηκε να πει: «Οποτεδήποτε τεθεί ζήτημα προσανατολισμού πολιτικής προφανώς θα έρθω εδώ για να σας ενημερώσω».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο χρονικός ορίζοντας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έχει προσδιοριστεί να είναι η Ανοιξη του 2019.

«Επιπτώσεις»

Επί των πιθανολογούμενων ή και αναμενόμενων επιπτώσεων που θα έχει το Brexit και για τη χώρα μας, από την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου -είτε αρχικώς με την εισήγησή του, είτε στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών-, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι ουσιαστικά η μόνη τεκμηριωμένη δουλειά έχει γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τις εκτιμήσεις της κεντρικής Τράπεζας επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός για να πει ότι «ενδέχεται, η τελική συνέπεια του Brexit μετά το 2019, να είναι της τάξης, ανάμεσα στο 0,4% και στο 0,8% του ΑΕΠ.

«Δηλαδή από τα 800 εκατ., μέχρι τα 1.600 εκατομ ευρώ» σχολίασε ο κ. Ι.Τραγάκης (ΝΔ) και συνέχισε: «Αυτή η επιβάρυνση, θα μπορούσα να πω η έλλειψη αυτών των χρημάτων, είναι κυρίως από τον τουρισμό ή είναι και από άλλα. Παραδείγματος χάριν, τι θα γίνει με τους φοιτητές που σπουδάζουν στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Υπάρχουν πράγματι και άλλοι τομείς, πέραν του τουρισμού, που δεν αποτυπώνονται εύκολα στο ΑΕΠ, όπως για παράδειγμα το κόστος των διδάκτρων που μπορεί να προσδοκά κανείς ότι θα αυξηθεί» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Βεβαίως, το 70% των δραστηριοτήτων του χρηματιστηρίου των Αθηνών πραγματοποιείται μέσω του City. Άρα, και εκεί μπορούμε να έχουμε κάποιες συνέπειες που όμως δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη γιατί θα είναι σε μεγάλη συνάρτηση το αποτέλεσμα του τι είδους Brexit θα έχουμε. Στη Ναυτιλία δεν φαίνεται να έχουμε συνέπειες, θα έχουμε κάποια επιρροή στις εξαγωγές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί να έχουμε και θετική επίδραση εάν η ισοτιμία της λίρας είναι θετική για το ευρώ- 10% περίπου του συνόλου των εξαγωγών απορροφάται αυτή τη στιγμή από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Προβληματισμός.

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών που ζήτησαν να λάβουν το λόγο, κατέδειξαν τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γηραιά Ηπειρο, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως να κάνουν λόγο για τη σκληρή οικονομική πολιτική και την άνοδο των αρκοδεξιών, το ΚΚ διά του ευρωβουλευτή του Σωτ.Ζαριανόπουλου να τονίζει πως η λύση είναι έξω από τις πολιτικές που εξυπηρετούν το κεφάλαιο, και την εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, σύζυγο του αρχηγού του κόμματος, πέραν από αναφορές της στο Ισλάμ, να υπογραμμίζει πως «λύση είναι η επιστροφή στην Ευρώπη των εθνών και των πατρίδων».

Στην «ανάγκη να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό όνειρο, όπως είναι αυτό της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά να το θέσουμε και τις ανάγκες που θέλουν οι λαοί της και, προφανώς, δεν είναι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας ή νεοφιλελεύθερης υπονόμευσης του κοινωνικού κράτους που αποτελεί την ψυχή της Ευρώπης», αναφέρθηκε ο κ. Κατρούγκαλος λίγο πριν η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αννέτα Καββαδία κλείσει τη σύντομη συνεδρίαση λέγοντας: «Προφανώς θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές τέτοιες συζητήσεις στο μέλλον».

Αμοιβόμενη συμμετοχή.

Ως παράπλευρο, αλλά όχι στερούμενης πολιτικής και ουσιαστικής σημασίας, ζήτημα από τη σημερινή συνεδρίαση, αναδεικνύεται και εκείνο της «συμμετοχής» των βουλευτών σε αυτές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η τηλεοπτική εικόνα ήρθε να πιστοποιήσει τη μαζική απουσία των μελών της Επιτροπής, πέραν δηλαδή του στοιχείου της ελλιπούς προετοιμασίας ή και ενδιαφέροντος για μια έτοια συζήτηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ευλόγως εγείρονται δύο ερωτήματα:

Πρώτον, πώς διαπιστώθηκε απαρτία κατά την έναρξη ώστε να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό η συνεδρίαση; Και,

Δεύτερον, θα δημοσιοποιηθεί το επίσημο πρακτικό-«παρουσιολόγιο», βάσει του οποίου θα καταβληθεί στα μέλη της επιτροπής το προβλεπόμενο χρηματικό ποσό για τη «συμμετοχή» τους; Πόσοι προσήλθαν και πόσοι εξ αυτών παρέμειναν τουλάχιστον στα 2/3 της διάρκειας της συνεδρίασης, ώστε να έχουν το δικαίωμα να το λάβουν;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή