Συνέχιση πορείας ΔΗΣΥ παρά τα εμπόδια

Συνέχιση πορείας ΔΗΣΥ παρά τα εμπόδια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ακόμη μία απόπειρα να δυναμιτιστεί η προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου του πολιτικού Κέντρου στην πορεία για τη δημιουργία ενιαίου φορέα ερμηνεύεται από πολλές πλευρές η πρόταση που κατατέθηκε, το περασμένο Σάββατο, στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, για μη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου. Τελικά, η πρόταση απορρίφθηκε με 18 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 5 λευκά. Ωστόσο, το κείμενο απόφασης που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (μόλις 8 από τους 85 συμμετέχοντες επέλεξαν να ψηφίσουν λευκό) αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη των «Κινήσεων», ένα ηχηρό μήνυμα κατά αυτού που θεωρούν «παρελκυστική τακτική» στην κατεύθυνση σχηματισμού ενιαίου φορέα. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για εκτενή συζήτηση στη διάρκεια της συνδιάσκεψης, με έντονη κριτική και προβληματισμό για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τις καθυστερήσεις στον μετασχηματισμό της ΔΗΣΥ. Στην απόφαση που εγκρίθηκε τελικά, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται ως επιτακτικό αίτημα η διοργάνωση στο τέλος του έτους ιδρυτικού συνεδρίου για τον νέο, ενιαίο φορέα, προκρίνεται ως επιδίωξη ένα νέου τύπου κόμμα με δημοκρατική λειτουργία και ζητείται η άμεση συγκρότηση στη ΔΗΣΥ ομάδας επαφής για την έναρξη διαλόγου και τη συνδιαμόρφωση οδικού χάρτη προς το ιδρυτικό συνέδριο.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν πέρασαν απαρατήρητα όσα συνέβησαν το Σάββατο. Μάλιστα, από κάποιους θεωρείται ότι όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό, με αφετηρία τα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη συνδιάσκεψη των «Κινήσεων», εντάσσονται ενδεχομένως σε ένα οργανωμένο σχέδιο, με σαφή στόχο να υπονομευθεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τη μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ σε ενιαίο πολιτικό φορέα και να προκριθούν άλλες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι για την ώρα οι κινήσεις αυτές έχουν αποτελεσματικά αντιμετωπιστεί.

Η κ. Φώφη Γεννηματά έσπευσε να χαιρετίσει ως «ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο» τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Στις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας της ΔΗΣΥ είναι να εκδηλωθεί εντός της εβδομάδας η νομοθετική πρωτοβουλία για την επιστροφή 1,9 δισ. ευρώ από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος. Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, που θα καθορίσει τον οδικό χάρτη και το πλαίσιο για τις περιφερειακές συνδιασκέψεις για το σχέδιο «Ελλάδα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή