Kαταγγελία στον ΟΗΕ για τουρκική παραβατικότητα

Kαταγγελία στον ΟΗΕ για τουρκική παραβατικότητα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τουρκική παραβατικότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ στις συνομιλίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού θέτει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εντός των χωρικών υδάτων της. Ο κ. Αναστασιάδης θέτει υπ’ όψιν του κ. Γκουτιέρες την πρακτική των πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να πραγματοποιούν ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τις σεισμικές έρευνες των τουρκικών ωκεανογραφικών, ιδιαίτερα στον κόλπο της Αμμοχώστου, ο οποίος έχει δεσμευθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Οπως αποκάλυψε η «Κ» την Κυριακή, τα πλοία που διεξάγουν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούνται από τουρκικές φρεγάτες, όπως η «Γκαζίαντεπ». Πρακτικά οι Τούρκοι παρακωλύουν τις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Λευκωσία, κυρίως στο οικόπεδο 6 το οποίο βρίσκεται στα νότια της Πάφου.

Δευτερεύον, αλλά ουσιαστικό, στοιχείο στην επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Γκουτιέρες είναι η στάση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Ο κ. Αναστασιάδης ήδη προχθές εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι ο κ. Εϊντε «τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μία πλευρά». Εν συνεχεία ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Εϊντε, ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Οσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο». Στο εσωτερικό της Κύπρου το πολιτικό κλίμα επί τούτου είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης εισηγούνται στον κ. Αναστασιάδη να ζητήσει ακόμη και την ανάκληση του κ. Εϊντε. Οπως είναι λογικό, στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση η προσέγγισή του δεν είναι εποικοδομητική». Σφοδρότατη κριτική προς τον κ. Εϊντε άσκησε χθες και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο οποίος κατηγόρησε τον Νορβηγό διπλωμάτη για παρουσίαση των θέσεων της Τουρκίας περί των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τρόπο που φανέρωνε πλήρη υιοθέτηση όσων υποστηρίζει η Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη διαμαρτυρηθεί και εγγράφως προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Εϊντε υπερβαίνει τους όρους εντολής που έχει λάβει ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό.

Εικονικές αερομαχίες

Επί του πρακτικού σκέλους των τουρκικών προκλήσεων, χθες, βάσει της NAVTEX 466/17 από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, πραγματοποιήθηκε τουρκική ναυτική άσκηση εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα τα ωκεανογραφικά που έχει κινητοποιήσει η Αγκυρα στην περιοχή πλέουν στον κόλπο της Αμμοχώστου. Χθες, κατά σχεδόν μονότονο τρόπο, επαναλήφθηκαν εικονικές αερομαχίες ελληνικών με τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο. Συνολικά, χθες το πρωί βρίσκονταν στον αέρα 10 F-16 (6 τουρκικά και 4 ελληνικά), τα οποία ήταν όλα οπλισμένα. Δύο από τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν στις 11.45 και 11.50 στα βορειοδυτικά της Λέσβου, με δύο ελληνικά του ιδίου τύπου τα οποία είχαν απογειωθεί από την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, προκειμένου να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες αναχαιτίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή