Τσίπρας: Κοντά σε λύση για χρέος

Τσίπρας: Κοντά σε λύση για χρέος

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει την όποια συζήτηση υπάρχει για πιθανότητα ανασχηματισμού μετά και το τυπικό κλείσιμο της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έσπευσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζοντας ότι μια παρατεταμένη συζήτηση για πιθανό ανασχηματισμό έχει παραλυτική επίδραση επί των κυβερνητικών στελεχών, τη στιγμή που ο ίδιος διατυμπανίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να τρέξει, να κινηθεί δυναμικά και να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ουσιαστικής άσκησης πολιτικής στο πεδίο της καθημερινότητας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να βάλει φρένο στα σχετικά σενάρια. «Κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό. Τώρα είναι ώρα να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως, η πρωθυπουργική διάψευση κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενη ήταν, καθώς οποιαδήποτε άλλη απάντηση θα στερούσε από τον ίδιο το στοιχείο του αιφνιδιασμού εάν και εφόσον υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβερνητική ηγεσία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενείς αναφορές στο ζήτημα του χρέους, δηλώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ουσιαστική διευθέτηση του θέματος του χρέους. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις 22 Μαΐου», ανέφερε. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι και κάνουν λόγο για «σχετικά καλά νέα», όσον αφορά την πορεία των συζητήσεων που διεξάγονται για το θέμα του χρέους. «Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Και θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση υπέγραψε ένα νέο μνημόνιο, το οποίο δεν συνοδεύεται από χρηματοδότηση. «Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μία αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, η χρηματοδότηση που θα λάβει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση αφορά τα μέτρα που είχαν συνομολογηθεί με το τρίτο μνημόνιο και όχι τα επιπλέον μέτρα που συμφώνησε για την περίοδο 2019-2020.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης, ότι «είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020. Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας».

Στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των εξορμήσεων και του νέου αφηγήματος ότι η κυβέρνηση αποδεσμεύεται πλέον από τις διαπραγματευτικές καθυστερήσεις και προχωρά στην παραγωγή έργου που αφορά την καθημερινότητα, πρόκειται σήμερα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Από τη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, θα προχωρήσει σε εξαγγελίες που αφορούν την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Μέσω της διπλωματικής οδού ενεργοποιήθηκαν οι δίαυλοι για τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία για την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο, για το φόρουμ αναβίωσης του «Δρόμου του Μεταξιού». Μέχρι χθες δεν είχε ακόμη απαντηθεί εάν θα υπάρξει συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οριστικοποιήθηκαν, πάντως, οι συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πυροτέχνημα περί επαναδιαπραγμάτευσης

Το επιχείρημα της επαναδιαπραγμάτευσης επιστράτευσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για να ενισχύσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία ενόψει της ψήφισης του νέου δυσμενούς πακέτου μέτρων. «Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Αυτό θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας και της πολιτικής», είπε ο κ. Σκουρλέτης (REAL FM), αναφερόμενος τόσο στα μέτρα όσο και στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που συμφώνησε η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανιζόταν (REAL FM) να αποκλείει μια τέτοια δυνατότητα, λέγοντας ότι στις σχετικές αναφορές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση παραμέτρων της συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση, η απάντηση δόθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ήταν ότι «για εμάς το πρόγραμμα ισχύει ως έχει και δεν συζητάμε οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του προγράμματος, αντιθέτως θεωρούμε ότι υπάρχει συνέχεια».

Επιφυλάξεις για τη συμφωνία εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος, σε τελείως διαφορετικό ύφος από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, δήλωσε (Νorth 98,0) ότι «το κακό είναι ότι τα μέτρα είναι οριζόντια και θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό αίρεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή