ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ: Η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερους όρους

ΔΗΣΥ: Η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερους όρους

Τη σκληρή επίθεση της επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφης Γεννηματά, στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενεργοποίησε η δημοσιοποίηση, χθες, των λεπτομερειών της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Για «διαρκές μνημόνιο Τσίπρα» μίλησε η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία «δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερους όρους» και εξήγησε τη θέση της αναφέροντας ότι, εκτός από τα νέα επώδυνα μέτρα που επεκτείνονται, όπως είπε, έως το 2020, η συμφωνία «επιβάλλει δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια». Μάλιστα, η κ. Γεννηματά σχολίασε δηκτικά ότι η αποκάλυψη των λεπτομερειών της συμφωνίας εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δεν κατέθεσε τα σχετικά κείμενα, όπως είχε ζητήσει η ΔΗΣΥ.

«Οσα βγαίνουν στο φως για το τέταρτο μνημόνιο αφαιρούν ακόμη και το “φύλλο συκής” από την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, αναφορικά με την υπόθεση της τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση και αφορά τη διαγραφή προστίμων της εταιρείας ΣΕΚΑΠ. Ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ιβάν Σαββίδης ή η εταιρεία του, με την οποία αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την αποφυγή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι εφόσον υπήρχε σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για το θέμα των επίμαχων προστίμων, τότε η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, με τον νομοθέτη να παρεμβαίνει υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι εφόσον ισχύουν τα προαναφερόμενα, τότε τίθενται νέα ζητήματα κυβερνητικών ευθυνών και η υπόθεση παίρνει άλλη μορφή. Ερωτά, δε, τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν υπήρχε δίκη σε εξέλιξη για την υπόθεση και σε ποιο στάδιο βρισκόταν η διαδικασία.

Σφοδρή ήταν, εν τω μεταξύ, η αντίδραση του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το υπουργείο Παιδείας. Η Χαρ. Τρικούπη έκανε λόγο για «προχειρότητα των πολιτικών των ΣΙΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση και για διαρκή απαξίωση της νέας γενιάς και των οικογενειών τους».