«Η Ν.Δ. λέει όχι στον φόβο και στη φτώχεια»

«Η Ν.Δ. λέει όχι στον φόβο και στη φτώχεια»

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση λέει «ναι σε όλα» προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Η Ν.Δ. λέει «όχι στον φόβο και στη φτώχεια» (και στο τέταρτο μνημόνιο) και αποδομεί το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί ανάπτυξης – «αφήγημα ψεύδους και αυταπάτης», όπως το χαρακτήρισε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσω εφ’ όλης της ύλης επίθεσης στην κυβέρνηση και εκτενούς αναφοράς στο «πολιτικό δίδαγμα» της νίκης Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης αντέταξε το δικό του θετικό αφήγημα, περιγράφοντας την προτεραιότητα της στρατηγικής της Ν.Δ. να διαδώσει το δικό της πρόγραμμα.

Το ζητούμενο, εξάλλου, όπως επανέλαβε ενώπιον των βουλευτών του ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν είναι η εφαρμογή του μνημονίου «με το ζόρι». Είναι ότι η χώρα πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή. Και αυτό, «δεν μπορεί να το πετύχει ο κ. Τσίπρας. Είναι πια το παρελθόν, όποια μετάλλαξη και αν επιχειρήσει», υπογράμμισε, περιγράφοντας την προσαρμογή της στρατηγικής της Ν.Δ. στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και είναι, πέραν της σκληρής αντιπολίτευσης, η διαφορά των δικών της προτάσεων: «Οι πολίτες δεν θέλουν μόνο κριτική, αλλά ιδέες και προτάσεις. Διψούν για ένα θετικό όραμα. Και ψάχνουν την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Γι’ αυτό θα ρίξουμε μεγάλο βάρος στο ξεδίπλωμα του δικού μας εθνικού σχεδίου. Για να δείξουμε ότι αυτά που ζούμε σήμερα δεν είναι μονόδρομος», σημείωσε. Στη δευτερολογία του, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από όλα τα στελέχη και από την Επιτροπή Προγράμματος να δραστηριοποιηθούν και να συνδράμουν ώστε οι προτάσεις της Ν.Δ. να διαδοθούν στην κοινωνία. Δεδομένου ότι ο εκλογικός ορίζοντας απομακρύνεται, όπως το έθεσε, η Πειραιώς προχωρά σε μια «ήπια μετατόπιση» από το αίτημα για εκλογές –στο οποίο, πάντως, όπως σημείωσε, οφείλεται η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ.– και δίνει προτεραιότητα στην παρουσίαση του προγράμματός της.

Λίγο νωρίτερα στην εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε αποφασισμένος να επικοινωνήσει στον ελληνικό λαό το δικό του σχέδιο ώστε «να καταλάβουν όλοι πόσο διαφορετικοί είμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ του ψέματος, της αναξιοπιστίας, της ανικανότητας και της αποτυχίας».

Τυχαία δεν ήταν ούτε η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να αρχίσει την παρέμβασή του με αναφορά στη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία που, όπως είπε, σηματοδότησε, μεταξύ άλλων, και την απόφαση της γαλλικής κοινωνίας να ανταμείψει την ειλικρίνεια. Αυτό προκειμένου να αναδείξει την ειρωνεία, την ώρα που οι πολίτες ανά την Ευρώπη απορρίπτουν τους λαϊκιστές, «η Ελλάδα να παραμένει φυλακισμένη στα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα». Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την οριακή κατάσταση της χώρας, «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» και επανέλαβε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, κάτι που μόνο η Ν.Δ., «μια πραγματικά πατριωτική φιλοευρωπαϊκή δύναμη, μπορεί να εγγυηθεί».

Οπως ήταν αναμενόμενο, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το τέταρτο μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι λέει «ναι σε όλα» και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, συνομολογώντας σε σκληρά μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Επίθεση εξαπέλυσε και για τα «ψευτοαντίμετρα», αλλά και για το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης, απευθύνοντας μήνυμα ότι «όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια ρεαλιστική, μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι “σταχτοπούτες” υπάρχουν μόνο στα παραμύθια».

Δεν θα γίνουμε Βενεζουέλα

«Υποσχέθηκαν ότι θα τελειώσουν με το παλιό και τη διαπλοκή και αποδείχθηκαν πιο παλιοί και διεφθαρμένοι» σημείωσε ακόμη, κάνοντας λόγο για συκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, την ώρα που στελέχη της «ταξιδεύουν με λίαρ τζετ αμφιβόλου ταυτότητας προσώπων» και «χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια με τροπολογίες για να στηθούν νέα τζάκια». Ολα αυτά, κατέληξε, «είναι εικόνα απόλυτου αμοραλισμού», ενώ διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «δεν θα γίνει χώρα του Μαδούρο, όσο κι αν ο Τσίπρας αποφεύγει να καταδικάσει ό,τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα».

Παρεμβάσεις για επικαιρότητα – στρατηγική

Σε καλό κλίμα και χωρίς αιχμές εξελίχθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση της Κ.Ο. που ακολούθησε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι βουλευτές –τοποθετήθηκαν περί τους 11-12, μεταξύ των οποίων οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, οι Κ. Τασούλας, Ν. Δένδιας, Νικ. Κακλαμάνης, Σ. Βούλτεψη, Γ. Βρούτσης, Χ. Αθανασίου, Γ. Αντωνιάδης, Γ. Βλάχος– σχολίασαν ζητήματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και στρατηγικής.

Της επισήμανσης του προέδρου της Ν.Δ. ότι τα στελέχη πρέπει το επόμενο διάστημα να επιδείξουν υπερκινητικότητα ώστε να «περάσουν» το πρόγραμμα της Ν.Δ. στην κοινωνία υπεραμύνθηκε ο Κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να προτάξουμε τη δική μας πρόταση, που είναι και πειστική και κατανοητή».

Από την πλευρά του, ο Νικ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η Ν.Δ. πρέπει να επαναφέρει στους κόλπους της τους περίπου 800.000 ψηφοφόρους που έχασε προς τα δεξιά της. Ιδιαίτερη αναφορά στη διαπλοκή έκανε ο Γ. Βλάχος, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε απέναντι» και θυμίζοντας τον πόλεμο που είχε κηρύξει ο Κ. Καραμανλής. Οπως είπε, «δεν πρέπει να τα βάζουμε με έναν, αλλά με όλους, να είμαστε αδιακρίτως κατά της διαπλοκής».

Πάντως, ειδικές αναφορές στον Ιβάν Σαββίδη δεν υπήρξαν, πλην της σχετικής παρέμβασης του Αδ. Γεωργιάδη, που σχολίασε ότι όσα έγιναν είναι «ο ορισμός της διαπλοκής». Ταυτόχρονα διευκρίνισε, όμως, ότι «δεν έχουμε τίποτα με τον ΠΑΟΚ». «Δεν ποντάρω στη δύναμη της αλήθειας, αλλά στη δύναμη της πραγματικότητας που θα μας φέρει στην εξουσία, γιατί αυτή έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας από το 2010 και μετά», σημείωσε από την πλευρά του ο Κ. Τασούλας, ο οποίος έκανε μια εμπροσθοβαρή ανάλυση για το τι περιμένει μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Οπως είπε, «επειδή θα γίνουμε κυβέρνηση και το τοπίο θα είναι ναρκοθετημένο, και λόγω της ενέδρας του εκλογικού νόμου που παραμονεύει σε διπλές κάλπες και λόγω της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2020, σημασία έχει να βγούμε όσο το δυνατόν πιο ισχυροί, άρα να πεισθεί ο ελληνικός λαός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή