Κοτζιάς – Σταθάκης για την ενεργειακή πολιτική της χώρας

Κοτζιάς – Σταθάκης για την ενεργειακή πολιτική της χώρας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως καθόλου τυχαία περιγράφεται από διπλωματικές πηγές η σημερινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα ενημερωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ενέργειας Γ. Σταθάκη για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, η οποία λόγω των εξελίξεων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη στρατηγική θέση της χώρας, αλλά και την ταύτιση των ελληνικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής για ασφάλεια και σταθερότητα, με τις αντίστοιχες προτεραιότητες «όλων των σοβαρών παικτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν τη σημασία των πρόσφατων συναντήσεων του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Ρεξ Τίλερσον και τον Χ. Ρ. Μακμάστερ, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ. Επίσης, υπογράμμιζαν ως «σημαντικότατη εξέλιξη» την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, παρόντος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, με αντικείμενο την προώθηση του αγωγού Eastmed, ο οποίος θα μεταφέρει κοιτάσματα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου και Ιταλίας, προς την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στο σημερινό ΕΣΕΠ θα συζητηθούν και ζητήματα όπως ο TAP, o IGB, οι σταθμοί Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ως προς τον Turkish Stream αξίζει να σημειωθεί ότι εντάχθηκε στην ατζέντα, μόνο έπειτα από την επίσκεψη-αστραπή του κ. Σταθάκη στη Ρώμη, όπου και έλαβε τις διαβεβαιώσεις από τον ομόλογό του κ. Κάρλο Καλέντα ότι η Ιταλία στηρίζει το συγκεκριμένο project. Στο σημερινό ΕΣΕΠ θα συζητηθεί και η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου παροχής ηλεκτρισμού μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Αν και η ημερομηνία για τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ είχε καθοριστεί αρκετό καιρό πριν, συμπίπτει με την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής κινητικότητας σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο. Και χθες, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σειρά οδηγιών για αέρα και θάλασσα (NAVTEX και NOTAM) γύρω από την Κύπρο, ενώ πλέον, μετά το «Μπαρμπαρός» φαίνεται ότι κατευθύνεται προς την περιοχή δεύτερο ερευνητικό σκάφος. Η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή (αλλά και στο Αιγαίο) αναμένεται να ενταθεί μεταξύ 13 και 26 Μαΐου όταν είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η ευρείας κλίμακας τουρκική ναυτική άσκηση «Denizkurdu ’17».

Ασκηση έρευνας, διάσωσης

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες πραγματοποιήθηκε άσκηση έρευνας και διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής σε θαλάσσια περιοχή η οποία περιελάμβανε και το Καστελλόριζο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή