ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kόντρα κορυφής για τις Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις Πανελλαδικές

Kόντρα κορυφής για τις Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις Πανελλαδικές

Δήλωση για τα βάρη του νέου μνημονίου και τα θέματα που προκύπτουν συνεχώς γύρω από αυτό, έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως  «κάθε ώρα που περνάει αποκαλύπτονται νέες πτυχές του τέταρτου μνημονίου Τσίπρα – Καμμένου, με νέα βάρη για τους πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα ασκεί κριτική και στο θέμα της Παιδείας μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, διερωτώμενος ποιο θα είναι το σύστημα που θα αντικατάστήσει τις Πανελλαδικές κάνοντας λόγο για «ανεύθυνα και επιπόλαια» παιχνίδια «με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους».

Αναλυτικά: 

Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές των συντάξεων προκύπτουν νέα επώδυνα μέτρα.

Δραματική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών.

Ενώ παρίσταναν ότι δεν δέχονταν τις ομαδικές απολύσεις, τώρα υπογράφουν πρόθυμα τις σχετικές ρυθμίσεις.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ανοίγοντας άλλα ζητήματα, αλλά πάντα χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς καμία προετοιμασία. Όπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα Μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με ποιο σύστημα θα τις αντικαταστήσει; Σε ποιες πανεπιστημιακές αίθουσες θα μπουν οι φοιτητές, με τι βιβλία και καθηγητές; Ανεύθυνα και επιπόλαια παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Αντιμετωπίζω την Παιδεία με ευθύνη και ευαισθησία ως εθνικό θέμα.

Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν. Στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, που αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα, ώστε να δώσουν ορμή στους μαθητές. Συνδέοντας την εκπαίδευση με την απασχόληση, για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και για να βρουν μετά δουλειές οι απόφοιτοι. Αξιοποιώντας τις νέες δεξιότητες της ψηφιακής εποχής.

Ενισχύοντας την ελευθερία και αυτονομία κάθε εκπαιδευτικής μονάδας. Το δικό μας σχέδιο είναι συγκεκριμένο και τολμηρό. Θα έρθει σύντομα σε δημόσιο διάλογο γιατί επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι νέοι μας αξίζουν την ελπίδα της αλήθειας. Αξίζουν ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε να το δημιουργήσουμε».

Απάντηση Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξεδόθη η εξής απάντηση: 

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες μαθητές που καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος τους.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: "Βασικός σχεδιασμός είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ομαλοποίηση -επιτρέψτε μου τον όρο- της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ώστε να ενισχύσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και να δώσουμε χώρο και αξία στο Λύκειο".

Και τόνισε ότι "μέσα στο καλοκαίρι" θα γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις για τις πανελλαδικές καθώς "θέλουμε να σεβαστούμε μια διαδικασία η οποία είναι μπροστά μας, που είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις"

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προετοιμαστεί και να έχει προτάσεις για ένα "ποιοτικό δημόσιο σχολείο" -εκτός και αν έχει επιλέξει να στηρίξει το "πάρεργο των φροντιστηρίων".