ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Στόχος μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μετά τη συμφωνία

Τζανακόπουλος: Στόχος μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μετά τη συμφωνία

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,

Σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έχουν κανονιστεί συγκεκριμένες συναντήσεις, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ αναμένεται να έχει και συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

Για τα εκλογικά σενάρια απάντησε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι «θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και που θα ολοκληρώσει την τετραετία, και θα πάρει και δεύτερη για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού».

Θετικά απάντησε επίσης, στο ερώτημα αν πιστεύει πως μπορεί να ξαναψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολύ σαφείς. Είπε ότι προφανώς η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο οι πολίτες ξέρουν ποιός μάχεται για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα όσο το δυνατόν πιο σκληρό αγώνα για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνταξιούχους και πρόσθεσε πως όλα όσα υλοποιούνται με το τρίτο πρόγραμμα έχουν και έναν χαρακτήρα πολιτικής επιβολής. Τόνισε ακόμα ό,τι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια ώστε τα κατώτερα και μεσαία στρώματα να είναι εκείνα που κυρίως θα επωφεληθούν από τα θετικά μέτρα, ώστε να εξισορροπηθούν οι πραγματικά δύσκολες αποφάσεις που πήραμε σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο».

Στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού απάντησε πως «δεν επίκειται κανενός είδους σχεδιασμός ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία» και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν περισσότερο από σαφής στη σχετική απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι υπάρχει δυσκολία στο να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και επιχειρηματολογία με τα στελέχη της.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία»

«Εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξήγησε ότι αυτό που συζητείται είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, η απαίτηση του ΔΝΤ να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα

«Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης – "περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει, από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος)», δήλωσε ακόμα. Επισήμανε ότι ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γατί απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγμα, όπως σημείωσε, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.

«Ένας απ' τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας».

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι "η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη".

Χαρακτήρισε μονόδρομο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά, πρόσθεσε, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα – που ο ίδιος δεν διαβλέπει καν ως πιθανότητα – αποχώρησης του ΔΝΤ και συνέχισης του προγράμματος χωρίς αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, γιατί τα έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, επισήμανε ότι το 2017 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και το 2018 θα υπάρξει μια μορφή αλλαγής στον τεχνικό υπολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να τις αυξήσει λίγο, ωστόσο θα επιβληθεί και μια έκπτωση 15% οριζόντια, το οποίο οδηγεί στο 95% των περιπτώσεων στην ίδια ή ακόμα και σε χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά σε σχέση με το 2017.
 
Ο κ. Τζανακόπουλος σχετικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο σχολίασε πως αυτό, έβγαλε γνώμη και όχι απόφαση, και πως αυτό που είπε στη γνωμοδότησή του είναι ότι οι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές και καλύτερη αιτιολόγηση και πρόσθεσε πως «θα ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πολιτικό ή ακόμα και νομικό πρόβλημα».

Ακόμα, κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για διαπλοκή και ότι θέλει να φέρει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, κατηγορεί για διαπλοκή την κυβέρνηση που έφερε στη Βουλή το ζήτημα των θαλασσοδανείων των ΜΜΕ». Πρόσθεσε επίσης, «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση ο ίδιος να σηκώσει τηλέφωνο για να πιέσει τραπεζίτη να δώσει δάνεια σε οποιονδήποτε μεγαλοεκδότη ή καναλάρχη. Μπορείτε κι εσείς να κρίνετε αν και κατά πόσον η παρούσα κυβέρνηση έχει οποτεδήποτε παρέμβει υπέρ οποιουδήποτε μεγαλοεπιχειρηματία και με τον οποιονδήποτε τρόπο ώστε να στηρίξει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)