Διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας

Διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια χώρα προκειμένου να εισέλθει σε ευρωπαϊκή τροχιά χαιρέτισε χθες τις εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ συζητήθηκε η ανάγκη να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, οι αιχμές του κ. Παυλόπουλου είχαν ως αποδέκτες σαφώς τόσο τον κ. Ακάρ όσο και τον Α/ΓΕΕΘΑ της ΠΓΔΜ. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή πορεία όλων των βαλκανικών χωρών, τονίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις «τις οποίες δεν θέτει μονομερώς η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Ε.Ε., το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αρίθμησε τρεις και συγκεκριμένα: Πρώτον, ότι «αυτός που θέλει να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν πρέπει μόνο να διακηρύσσει την ειρήνη. Πρέπει να πιστεύει βαθιά σ’ αυτήν». Ως δεύτερη προϋπόθεση ο κ. Παυλόπουλος έθεσε τον σεβασμό της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας και ως τρίτη, τον «ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Διμερείς επαφές

Πέρα από τη γενική συζήτηση που έγινε, ο κ. Αποστολάκης είχε διμερείς επαφές με όλους τους ομολόγους του. Οπως ήταν αναμενόμενο, η πλέον ενδιαφέρουσα ήταν εκείνη με τον κ. Ακάρ, υπό το φως και των εξελίξεων στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Για όσα ειπώθηκαν δεν έγινε τίποτε γνωστό, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ημέρα της συνόδου, υπήρχε μηδενική τουρκική παρουσία στο Αιγαίο. Σε σύντομη συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτήν τη χρονική στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση». Στην καταληκτική εισήγησή του ο κ. Αποστολάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάδειξη της κεντρικής σημασίας της ενεργειακής ασφάλειας για το σύνολο της Ευρώπης καθιστά επιτακτική τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νωρίτερα χθες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας την τουρκική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 26 Μαΐου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (Denizkurdu ’17), προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν βολές επιφανείας. «Εχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Καταρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας», είπε (Real) ο κ. Καμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή