Ν.Δ.: Αποπροσανατολίζει ο Τσίπρας

Ν.Δ.: Αποπροσανατολίζει ο Τσίπρας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο πιο πολλές διαστάσεις του τέταρτου μνημονίου αποκαλύπτονται τόσο περισσότερο θα επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να αποπροσανατολίσει από την πραγματική συζήτηση – την οποία θα φροντίζει να συντηρεί ψηλά η Ν.Δ. μέχρι την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εντάσσει, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Παιδεία, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «ανεύθυνα και επιπόλαια» ανοίγει μια συζήτηση χωρίς κανένα σχέδιο.

Η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να παρέμβει για το ζήτημα δεν είναι τυχαία. Είναι γνωστή η ευαισθησία του για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, τη συζήτηση γύρω από το οποίο είχε επιδιώξει να επιβάλει στην ατζέντα, προκαλώντας προ μηνών τη σχετική προ ημερησίας στη Βουλή. Κρίθηκε όμως επιβεβλημένη και λόγω συγκυρίας, καθώς η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Παιδείας είναι δημαγωγικής λογικής και στερούνται οποιουδήποτε σχεδιασμού. «Οπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα και για παιχνίδι με την αγωνία νέων ανθρώπων.

«Αντιμετωπίζω την Παιδεία με ευθύνη και ευαισθησία ως εθνικό θέμα. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς που αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα και συνδέοντας την εκπαίδευση με την απασχόληση για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και για να βρουν μετά δουλειές οι απόφοιτοι», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο της Ν.Δ. για την Παιδεία. Είχε προηγηθεί η υπενθύμισή του ότι το τέταρτο μνημόνιο, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές συντάξεων, φέρνει ακόμη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών, αλλά και «πρόθυμη» υπογραφή ρυθμίσεων για τις ομαδικές απολύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Ν.Δ. και σχετικά με την αρνητική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μειώσεις στις συντάξεις, κατηγορώντας διά στόματος Βασίλη Κικίλια την κυβέρνηση ότι «τσακίζει τη μεσαία τάξη και περιφρονεί το Σύνταγμα».

Την ίδια ώρα και με το βλέμμα στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να οικοδομήσει αφήγημα έλευσης επενδύσεων, τη στιγμή μάλιστα που υπουργοί του μπλοκάρουν επιχειρηματικά σχέδια, ο κ. Μητσοτάκης επανέρχεται στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας υπενθυμίζοντας εμφατικά ότι το συγκεκριμένο «γήπεδο» είναι δικό του. Λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου έδωσε το σύνθημα στα στελέχη του να εργαστούν για το εθνικό σχέδιο της Ν.Δ., τόνισε ενώπιον ξένων επιχειρηματιών ότι έπονται οι αναλυτικές προτάσεις του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας απ’ το κράτος. Το στίγμα αυτό κατέστησε σαφές με αφορμή τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Αθήνα, παρουσία διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών εταιρειών. Τυχαία δεν ήταν η επισήμανσή του ότι για τον ίδιο η μεγάλη πρόκληση είναι «το πλαίσιο» μέσα από το οποίο οι ξένες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να το διασφαλίσει. Οπως το έθεσε, «η χώρα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της νέας επιχειρηματικότητας, να προτάξει ένα πλαίσιο που θα επιβραβεύει το επιχειρηματικό ταλέντο και θα κάνει τη ζωή των νέων επιχειρηματιών πιο εύκολη». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για πλαίσιο «λελογισμένων φορολογικών κινήτρων» βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Με την ευκαιρία, είπε το δικό του «όχι» σε φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή