Ενημέρωση των κομμάτων για τα ενεργειακά

Ενημέρωση των κομμάτων για τα ενεργειακά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια συζήτησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Ν. Κοτζιάς και Γ. Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του ΕΣΕΠ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία όσων συζητήθηκαν και αφορούν τις βασικές προτεραιότητες της χώρας (όπως ο αγωγός ΤΑΡ, η μεταφορά υγροποιημένου αερίου, η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από Ελλάδα σε Κύπρο και Ισραήλ κ.ά.). Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, ιδίως υπό το φως όλων όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που ξεφεύγει του στενού ενεργειακού ενδιαφέροντος. Επ’ αυτού, κατά τη διάρκεια του ΕΣΕΠ, είχε περισσότερα να πει ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας ως μέσο προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων, της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ανάδειξης της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας. Ο κ. Κοτζιάς εκδήλωσε, επίσης, το ενδιαφέρον του να διοργανωθεί συνέδριο για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών. Προανήγγειλε, επίσης, τον προγραμματισμό των επόμενων ΕΣΕΠ, τα οποία θα έχουν ως θέμα τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – Ε.Ε., ενώ θα ακολουθήσουν ειδικές συνεδρίες για το Brexit, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά το τέλος της συνεδρίασης προσήλθαν στην αίθουσα πανεπιστημιακοί, συνεχίζοντας τη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την Τουρκία.

«Δεν φύγαμε σοφότεροι, δεν προέκυψε τίποτε το ιδιαίτερο», είπε μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας για συζήτηση σε «εργαστηριακό περιβάλλον» δίχως καμία αναφορά στη γεωπολιτική διάστασή του. Ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιω. Μανιάτης συμπέρανε ότι η κυβέρνηση «θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε την περίοδο 2010-2014» και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η επιλογή «να είναι ειλικρινής και να μην ακυρωθεί στη συνέχεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή