Εμπόριο ελπίδας καταγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Εμπόριο ελπίδας καταγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση  της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων για τους περίπου 15.000 υπαλλήλους που έχει προσλάβει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να παρέμβει ο ίδιος με τηλεοπτική δήλωσή του, επιτιθέμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες στήνοντας ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας για ψηφοθηρικούς λόγους», είπε για τον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη «έβαλε φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του» και «στις παράγκες των ημετέρων τους στο Δημόσιο».

Η κυβέρνηση που έδειξε να αιφνιδιάζεται από τη δικαστική εξέλιξη επέλεξε αρχικώς να βάλλει κατά των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο εκπρόσωπός της κ. Δημ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη διαρροή της απόφασής τους στα ΜΜΕ, υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης» και κάλεσε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να προστατεύσουν το λειτούργημα τους «από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεών τους». Στη συνέχεια δε, κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι «ήταν απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική η δήλωσή του», καθώς «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί δημιούργησαν».

Ωστόσο, για την ουσία της δικαστικής απόφασης που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί και κυρίως να εξηγήσει τον τρόπο που η κυβέρνηση θα θεραπεύσει το πρόβλημα που δημιούργησε. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι τα αρμόδια υπουργεία «θα συνεχίσουν τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο, για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» και –κυρίως– ότι η κυβέρνηση «θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων στους δήμους».

Η συγκεκριμένη διαβεβαίωση του κ. Τζανακόπουλου δεν εδόθη τυχαία, καθώς με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παράνομες κρίνονται και οι συμβάσεις που έχουν ήδη ανανεωθεί, με συνέπεια υπάλληλοι που έχουν ήδη εργαστεί, είτε να μην πληρωθούν είτε ακόμη χειρότερα να κληθούν να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους. Αυτό άλλωστε ήταν που προέταξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι στις δικές τους ανακοινώσεις, καταλογίζοντας πρωτοφανή ανευθυνότητα στην κυβέρνηση.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα» είπε εκ μέρους της κ. Φώφης Γεννηματά ο κ. Λεων. Γρηγοράκος. «Δεν κρίνονται αντισυνταγματικές μόνο οι παρατάσεις των συμβάσεων, αλλά κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και όσοι παρέχουν ήδη έργο στο πλαίσιο αυτών των παρατάσεων» πρόσθεσε και χαρακτηρίζοντας «επιτομή του παλαιοκομματισμού» τις «υποσχέσεις μονιμοποιήσεων και τους “πέτσινους” διορισμούς» είπε ότι «η πρώτη φορά Αριστερά απεδείχθη ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φάρσα».

«Οταν έχεις μάθει να προσαρμόζεις την πραγματικότητα στις επιθυμίες σου, δεν έχεις καιρό να σκεφτείς λεπτομέρειες, όπως το Σύνταγμα», ήταν τέλος το ειρωνικό σχόλιο και του κ. Στ. Θεοδωράκη, ενώ σε δήλωσή του και ο γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού κ. Γ. Μαυρωτάς, είπε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα την είχε κάνει σημαία, ενώ τώρα απλώς την κάνει γαργάρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή