Mητσοτάκης: «Αναγκαία η θέσπιση Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής»

Mητσοτάκης: «Αναγκαία η θέσπιση Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη θέσπισης θέσης Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής στο Συνέδριο του Σ.Ε.Β. με θέμα: «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας – Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι ξεκάθαρο ότι το προηγούμενο μοντέλο δεν δούλευε. Πιστεύω ότι και το σημερινό μοντέλο δεν δουλεύει. Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση μεταξύ της Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο εξακολουθεί και κρατά ένα κομμάτι ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το σύστημα αυτό δεν δουλεύει.

Η χώρα χρειάζεται έναν Chief Information Officer, ο οποίος στον δικό μας σχεδιασμό είναι Υφυπουργός, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα πάρει την ευθύνη για τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρόσωπο αυτό δεν πρέπει να είναι – κατά την άποψη μου – πολιτικό πρόσωπο. Πρέπει να είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο και πρέπει να έχει καλή αίσθηση της αγοράς και να μπορεί να προΐσταται ενός Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής».

Υπογράμμισε, σχετικά, ότι ένα ακομμάτιστο Εθνικό Συμβούλιο Ψηφιακής Πολιτικής δεν θα είχαμε λόγο να μην το υποστηρίξουμε, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πιστεύει στον κοινό παρονομαστή στην πολιτική.

«Δεν φαίνεται», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «να έχουμε πλήρη αίσθηση των πραγματικών ψηφιακών δυνατοτήτων μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο ελληνικό Δημόσιο» και σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένο σχέδιο, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας στην ψηφιακή πολιτική, καθώς ακόμα και σε σύγκριση με την Πορτογαλία, που είναι σε αντίστοιχη οικονομική κατάσταση, είναι σε δυσμενέστερη θέση, αφού βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το θέμα της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας δεν μπορεί να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να είναι καλός μπούσουλας εθνικής στρατηγικής. «Δεν το έχουμε δει. Ούτε έχουμε δει διάθεση για ευρύτερο διάλογο», συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις πρακτικές της Κυβέρνησης και τόνισε ότι θα πρέπει να απευθύνει κανείς ερώτημα στην Κυβέρνηση γιατί, για παράδειγμα, ήθελε 4 κανάλια στην τηλεόραση όταν η τεχνολογία επιτρέπει περισσότερα.

Σε άλλο σημείο των παρεμβάσεών του,  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η επόμενη ταυτότητα των πολιτών θα πρέπει να έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά, με ψηφιακή υπογραφή. «Θα έπρεπε», σημείωσε, «να γίνει χθες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει στον πολίτη ασφαλή ηλεκτρονική διασύνδεση με το Δημόσιο και ασφαλή ταυτοποίηση».

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε, πως θεωρεί απαραίτητη τη διδασκαλία του προγραμματισμού στα σχολεία και πως επιμένει στη διά βίου μάθηση και στη διαρκή κατάρτιση, ενώ μίλησε και για την κινητικότητα που ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισήγαγε στο Δημόσιο.

«Είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε, «να διδάσκουμε προγραμματισμό στα σχολεία. Ο προγραμματισμός είναι γλώσσα, ο ψηφιακός κόσμος θα είναι η πραγματικότητα των νέων παιδιών. Οι δεξιότητες αυτές θα είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο που δεν φανταζόμαστε με τι ταχύτητα αλλάζει».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ειδικά, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πρόσθεσε η Νέα Δημοκρατία έχει τεκμηριωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά που θα λύσει η αγορά, αλλά και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση επενδύσεων, κυρίως στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εξαιρετική ομάδα στελεχών που ασχολείται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τόνισε ότι θα συνεχίσει το άνοιγμα σε ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί, μέχρι σήμερα, με τα κοινά, κάτι που ήδη συμβαίνει με το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών και θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή