ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: «Yποκριτικό αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην ψηφιακή απομόνωση να διεκδικούν ρόλο τιμητή»

Παππάς: «Yποκριτικό αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην ψηφιακή απομόνωση να διεκδικούν ρόλο τιμητή»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε σήμερα να δώσει συμβουλές στην κυβέρνηση για καλύτερη ψηφιακή πολιτική. Αν αυτές προκύπτουν από την εμπειρία του τα προηγούμενα χρόνια, καλύτερα να μας λείπουν.

Γιατί, η μόνη εμπειρία που έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι από όσα δεν υλοποίησε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε:

1. Για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τον πάτο και πιο συγκεκριμένα από την 26η θέση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), στην οποία μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
2. Για να αρθεί το μπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, επί Σαμαρά, λόγω των τραγικών επιδόσεων της περιόδου 2007 – 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).
3. Για να βελτιωθούν οι τραγικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την οποία ήταν αρμόδιος ως Υπουργός ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η δεινή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα έργα ΤΠΕ στη χώρα. Τα παραπάνω, στηλιτεύονταν, μάλιστα, και σε επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, προς τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Νοέμβριο του 2013.

Να πούμε στον κ. Μητσοτάκη, που φαίνεται να ξεχνά πολύ εύκολα, ότι εμείς, ως κυβέρνηση:

1. Καταφέραμε, μέσα σε ένα χρόνο, να βελτιώσουμε τους δείκτες μας στον DESI 2017, κατά 8,6%. Mια επίδοση που κατατάσσεται στις 5 πρώτες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ, εχθές στη Βουλή.
2. Καταφέραμε να άρουμε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση έργων ΤΠΕ και να ανοίξουμε το δρόμο ώστε σημαντικοί πόροι – κονδύλια να αποδοθούν στη χώρα μας.
3. Ιδρύσαμε τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και καταρτίσαμε -για πρώτη φορά- Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.
4. Καταθέσαμε πρόταση και υλοποιούμε μέσω ΕΣΠΑ δύο μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές». 

Η ανακοίνωση του κ. Παππά καταλήγει: 

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αν όχι αστείο, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία (και) στην ψηφιακή απομόνωση, να διεκδικούν το ρόλο του τιμητή.
Τώρα, αν στενοχωριούνται με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, που εξάρουν τις δικές μας πρωτοβουλίες, τους καλούμε να ανατρέξουν στο προσωπικό τους αρχείο τους, να διαβάσουν τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τους κατακεραύνωναν και να κάνουν το (βουβό) απολογισμό τους».