Ο κ. Μητσοτάκης με το «κίνημα της γραβάτας»

Ο κ. Μητσοτάκης με το «κίνημα της γραβάτας»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο 24ωρα ήταν οι συνταξιούχοι που ενημερώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τι ακριβώς τους περιμένει (μέσω μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου) από τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα και θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. Σήμερα είναι η σειρά των «επαναστατών της γραβάτας» –ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων με μπλοκάκια– να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο πολιτικός συμβολισμός της σημερινής συνάντησης-συζήτησης του κ. Μητσοτάκη σε χώρο ουδέτερο (στο Hub Events) με ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν προέρχονται αμιγώς από τη Ν.Δ., είναι προφανής. Εξίσου προφανής είναι η επιβάρυνση που έχει δεχθεί η συγκεκριμένη ομάδα από την υπερφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, πρακτικές που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμένα καταγγείλει και εξακολουθεί να καταγγέλλει στον δρόμο προς την ψήφιση των μέτρων. Η συνάντηση με τους ελεύθερους επαγγελματίες ανοίγει τον κύκλο των επόμενων επαφών της ηγεσίας της Ν.Δ. με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από το δημοσιονομικό πακέτο που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η επόμενη συνάντηση θα αφορά τους ενστόλους, εκλογικό ακροατήριο με μεγάλη βαρύτητα για τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να αναδεικνύει το πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα, ενισχύοντας το δικό του στίγμα: ένα τέτοιο πρόσημο, φιλικό προς το επιχειρείν, υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενός παραγωγικού Δημοσίου προσανατολισμένου στο μέλλον, έδωσε με τη χθεσινή του εμφάνιση στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική. Συνομιλώντας, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής.

Νεοφυείς επιχειρήσεις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σχέδιο στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για την ανάγκη να υπάρξει κεντρικό σύστημα διαχείρισης εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία με ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην υπάρχουν ουρές (έφερε ως παράδειγμα την Ακρόπολη), και δήλωσε υπέρ της τολμηρής αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Επανέλαβε την ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία, ενώ, μιλώντας για το Δημόσιο, θύμισε ότι ο ίδιος εισήγαγε την έννοια της κινητικότητας και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως το έθεσε, «χρειαζόμαστε ανθρώπους με γνώσεις και δεξιότητες για τον δημόσιο υπάλληλο του μέλλοντος, και άνθρωποι πάντα θα προσλαμβάνονται σε αναλογία ένας προς πέντε». Στη δυσκολία των επιχειρήσεων να κάνουν το ψηφιακό άλμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλά θα τα λύσει από μόνη της η αγορά καθώς και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Ν.Δ. απαντούν στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης με σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας. Κύκλοι της Πειραιώς επέκριναν την κυβέρνηση ότι ανοίγει ζητήματα με προχειρότητα και χωρίς καμία προετοιμασία και σημείωναν ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να κάνει και να πει τα πάντα για να υπηρετήσει τους τακτικισμούς του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή