Ανησυχία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για εισφορές και συντάξεις

Ανησυχία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για εισφορές και συντάξεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο ολοκληρώθηκε χθες η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετέχουν στις επιτροπές της Βουλής που θα επεξεργαστούν το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα. Η κ. Αχτσιόγλου, στην αρχή της χθεσινής συζήτησης, έθεσε το περίγραμμα των αλλαγών που αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις συντάξεις και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους βουλευτές. Πάρα πολλές ερωτήσεις αφορούσαν τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι για άλλη μία φορά προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου αλλά και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος απάντησαν παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, υποστηρίζοντας ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα υπάρξουν μεταβολές. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ότι η εικόνα αλλάζει για το 2019, το οποίο, σε σχέση με το 2018, θα είναι δυσμενέστερο. Πάνω σε αυτό, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ότι είναι ανοιχτό το πεδίο για τις αναγκαίες προσαρμογές εφόσον παρατηρηθούν αδικίες. Πολλές ερωτήσεις έγιναν και για τις συντάξεις και το τι ακριβώς θα ισχύσει σε σχέση με τα νέα μέτρα από το 2019 και μετά. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα αντίμετρα που έχουν εξασφαλιστεί θα εξισορροπήσουν σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες.

Θετικές εξελίξεις

Ο κ. Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και μετέφερε την αίσθηση ότι με βάση και τις αντιδράσεις των αγορών, θα πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις από τις διεργασίες μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Πάντως, για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε ότι ουσιαστικές αντιρρήσεις στην προοπτική ψήφισης των μέτρων δεν υπάρχουν. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς συνεχίστηκε χθες η επεξεργασία «ορισμένων λεπτομερειών, που χρειάστηκε να ξαναγραφούν», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει από τις τέσσερις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) που θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση το μεσημέρι της Δευτέρας για την έναρξη της συζήτησης με την προοπτική, ακολούθως, το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια και στις 18 Μαΐου να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή.

Η προσοχή της κυβερνητικής ηγεσίας παραμένει στραμμένη στις διαβουλεύσεις για το χρέος και, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επικοινωνία με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Αναμένεται να υπάρχει μια εικόνα του βασικού περιγράμματος στο οποίο καταλήγουν οι εμπλεκόμενες πλευρές μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του G7, σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει το Eurogroup στις 22 Μαΐου. Αν και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να κλείσει στη συνεδρίαση αυτή και το ζήτημα του χρέους, πιθανότατα θα απαιτηθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις, που θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή