Σχέδιο αποδόμησης του κ. Τσίπρα

Σχέδιο αποδόμησης του κ. Τσίπρα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η ομιλία του τον περασμένο Μάρτιο στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά είχε σηματοδοτήσει τη διάβαση του Ρουβίκωνα, καθώς για πρώτη φορά διατύπωσε το αίτημά του για εκλογές, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά την ψήφιση των μέτρων «Τσίπρα-Καμμένου-Τσακαλώτου» αναμένεται να έχει ανάλογο συμβολισμό και πολιτική σημασία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προετοιμάζεται να αποκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά των κ. Τσίπρα, Καμμένου και Τσακαλώτου, καθώς και την πλήρη έκταση της σκληρότητας και του χρονικού βάθους των μέτρων που δεσμεύουν τη χώρα και μετά τη λήξη του προγράμματος. Εκτός πεδίου δεν θα μείνει ούτε το success story που οικοδομεί η κυβέρνηση –αφήγημα επιπέδου «Σταχτοπούτας» κατά τον ίδιο– καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει στον πρωθυπουργό ότι παίζει «εκτός έδρας» όταν προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο «γητευτής» των επενδυτών.

Δείγματα γραφής ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε όλες τις προηγούμενες ημέρες, με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και επεξηγούν τις συνέπειες των μέτρων. Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι βγήκε ο ίδιος μπροστά, καθώς οι επιτελείς του ξέρουν ότι είναι το ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί της Πειραιώς που «τραβάει» το κόμμα προς τα πάνω. Στο μοτίβο αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις τα επόμενα 24ωρα. Αυτές, όμως, δεν έχουν μόνο περιεχόμενο καταγγελίας. Εχουν έντονο το δικό του πολιτικό πρόσημο, καθώς πέρα από την αντιπολίτευση, επιδιώκει να περάσει το δικό του θετικό αφήγημα στην κοινωνία.

Κι αυτό διότι, ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών που μετατίθενται χρονικά, αν και με άγνωστο τον τελικό ορίζοντα, η ψήφιση του πακέτου θα σηματοδοτήσει όχι την αλλαγή σελίδας στην οικονομία, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι πίσω, αλλά τη διαχείριση του χρόνου μέχρι τις εκλογές. Εκεί θα συγκρουστούν δύο διαφορετικά αφηγήματα για την οικονομία, «δύο διαφορετικοί κόσμοι», όπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεδιπλώνει το έτερο σκέλος της «γαλάζιας» στρατηγικής που είναι να καταστεί σαφές με όλους τους τρόπους (και να πείσει και τα πιο δύσπιστα εκλογικά ακροατήρια) η διαφορά του από τον πρωθυπουργό. Αυτή καταγράφεται ούτως ή άλλως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όπου ο κ. Μητσοτάκης υπερέχει.

Το σχέδιο

Η ήπια αναπροσαρμογή της «γαλάζιας» στρατηγικής που μετά την ψήφιση των μέτρων θα αρχίσει να ξετυλίγει όλες τις πτυχές του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση, επιβάλλει το στίγμα αυτό να καταστεί σαφές με παραδείγματα και συγκεκριμένο σχέδιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη συνδρομή όλων των στελεχών, ενώ σύντομα και ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της Ν.Δ. για την Υγεία, την Παιδεία και το Περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. σε «Σταχτοπούτες» και παραμύθια, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να αναβαπτίσει τον Αλέξη Τσίπρα στα νερά ενός πολιτικού προφίλ φιλικού προς τις επενδύσεις. Ομως, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει το περιβάλλον που απαιτείται για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες εκπέμπει έντονα το μήνυμα ότι το «γήπεδο» των επενδύσεων και της ελεύθερης οικονομίας είναι προνομιακό γήπεδο της Ν.Δ. Τούτων δοθέντων, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την ψήφιση των μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να θυμίσει στον πρωθυπουργό ότι παίζει «εκτός έδρας» όταν μιλάει για προσέλκυση επενδύσεων.

Σε μια αποστροφή του λόγου του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της περασμένης Τρίτης, επισήμανε ότι «Σταχτοπούτες» υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Το succes story που επιχειρεί να αφηγηθεί η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι έρχεται η ανάπτυξη, δεν θα της βγει, ακόμη κι αν το επιδιώξει. Οχι μόνο γιατί κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ. η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση και την απαιτούμενη γνώση, αλλά επειδή «δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη ιδεολογική συνέπεια για να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Ο νέος πατριωτισμός

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη νίκη Μακρόν που σηματοδοτεί ήττα του λαϊκισμού σε μια μεγάλη και σημαντική ευρωπαϊκή χώρα, η Πειραιώς υπενθυμίζει το ατόφιο φιλοευρωπαϊκό της στίγμα. Πρόκειται για ακόμη ένα «γήπεδο» στο οποίο επιχειρεί να «παίξει» ο κ. Τσίπρας –και με τις ευλογίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών– παρότι το εκμεταλλεύεται ευκαιριακά. Δεν ήταν τυχαία η επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. ότι το κόμμα του είναι η συνεπής, πατριωτική, φιλοευρωπαϊκή δύναμη και ότι ως τέτοια μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα ξαναβρεί τον χαμένο βηματισμό της στην Ευρώπη και θα ξανακαθίσει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος εταίρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή