Στη Βουλή η μάχη των μέτρων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διαρκές «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης για το μεγάλο δημοσιονομικό βάρος των μέτρων που κατατέθηκαν προς έγκριση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και για την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση επιχειρεί από χθες να απαντήσει εντός της Βουλής πλέον, αφενός προβάλλοντας στον μέγιστο βαθμό την ύπαρξη των λεγόμενων «αντιμέτρων» και αφετέρου τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως τα αρνητικά μέτρα απλώς της επιβλήθηκαν. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση παρουσιάζει είτε «ουδέτερο» το αποτέλεσμα μέτρων-αντιμέτρων είτε ορισμένα στελέχη της υποστηρίζουν πως τα θετικά είναι περισσότερα, ως «δημοσιονομικό αποτύπωμα», από τα αρνητικά. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση αφενός καταγγέλλει ότι τα σκληρά μέτρα εις βάρος των πολιτών είναι το αποτέλεσμα των κακών κυβερνητικών χειρισμών και των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση και αφετέρου πως τα «αντίμετρα» προωθούνται με τέτοιον τρόπο στο σχέδιο νόμου, που τελικά δεν θα εφαρμοστούν.

Η σχετική συζήτηση άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές, και αύριο, ως γνωστόν, η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Δεν είμαστε στον κόσμο που θέλουμε. Η βασική μας μάχη είναι να μειώσουμε την επιτροπεία. Στόχος είναι να φύγουμε από τη σκληρή επιτροπεία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περισσότερα θετικά αντίμετρα σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, παράλληλα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να μιλήσει για το επίπεδο παιδικής φτώχειας στη χώρα, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των «αντιμέτρων» σχετικά με τα σχολικά γεύματα και την επιδότηση ενοικίου των οικογενειών, που προβλέπεται να εφαρμοστούν από το 2019. «Δεν υπάρχει μέτρο προς μέτρο όταν χάνεται ένα ευρώ να αναπληρωθεί ακριβώς», υποστήριξε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αργότερα, πάντως, έδινε μιαν άλλη εκδοχή: «Εχουμε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος». Απαντες της πλειοψηφίας, τέλος, ανέφεραν ότι τα αρνητικά μέτρα δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Με αποκορύφωμα τον κ. Ι. Θεοφύλακτο, ο οποίος τόνισε ότι η πατρότητα των σκληρών μέτρων είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των προηγούμενων μνημονίων.

«Το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζομένους, αγρότες, καταστρέφει τη μεσαία τάξη, μεταφέρει βάρη στους πιο αδύναμους και ισοπεδώνει την κοινωνία. Ενα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες Ελληνες πολίτες, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο. Ενα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα δουν νέες δραματικές αυξήσεις στις ήδη εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές τους», υπογράμμισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει: «Ενώ τα μέτρα είναι σίγουρα, τα αντίμετρα τελούν υπό αίρεση και ανέφικτες –στην υλοποίησή τους– προϋποθέσεις, άρα δεν υπάρχουν κυβερνητικά αντίμετρα».

Αντιδράσεις κομμάτων

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Ι. Κουτσούκος σημείωσε: «Eχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του τέταρτου μη νομιμοποιημένου δεσμευτικού για τη χώρα μνημονίου, για τα επόμενα χρόνια συνέχισης και παράτασης της λιτότητας και της δέσμευσης στα μνημόνια, και να αντιπροτείνουμε μια άλλη πολιτική».

«Η κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό. Συνεχίζει αταλάντευτα και στοχοπροσηλωμένη την αντιλαϊκή, τη βάρβαρη ταξική πολιτική», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Για «μέτρα για την κοινωνία και αντίμετρα για την επικοινωνία» έκανε λόγο ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι). «Σχεδόν κανένα από τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστεί», εκτίμησε ο κ. Γ. Κατσιαντώνης (Ενωση Κεντρώων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή