Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΝΔ και ΔΗΣΥ για το πολυνομοσχέδιο

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΝΔ και ΔΗΣΥ για το πολυνομοσχέδιο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενσταση αντισυνταγματικότητας διατάξεων του πολυνομοσχεδίου με τα προς ψήφιση μνημονιακά μέτρα, κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ.Καρράς, σε συνέχεια σχετικού προβληματισμού τόσο από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής με την Ειδική Εκθεση την οποία συνέταξε, όσο και από το χώρο των δικαστών όπως αυτός εκφράστηκε κατά την διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Στο επίκεντρο των ενστάσεων βρίσκονται οι διατάξεις εκείνες οι οποίες αφορούν αφενός την περικοπή των συντάξεων, και αφετέρου τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Εκ μέρους της ΝΔ το σκεπτικό ανέπτυξε ο κ. Κ.Τζαβάρας, και εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Α.Λοβέρδος.

Αναφορικά με τις συντάξεις, στην προαναφερθείσα Εκθεση, μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την ανάγκη «να σταθμιστεί εάν οι (προτεινόμενες περικοπές) υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη», ενώ για το δεύτερο ζήτημα υπογραμμίζεται: «Δημιουργείται προβληματισμός ως προς το εάν με την προτεινόμενη αναμόρφωση των «ειδικών μισθολογίων» επιτυγχάνεται πλήρης και επαρκής προσαρμογή προς τις δικαστικές αποφάσεις, την οποία επιτάσσει η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου».

«Αυτό που πρέπει να προσέξει πολύ η Κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση ενός κράτους δικαίου ευνομούμενου ευρωπαϊκού κράτους, είναι ότι κατά τη ρύθμιση όλων αυτών των θεμάτων των περικοπών και μειώσεων των συντάξεων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αφενός οι συνταγματικές αρχές, όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας και κυρίως η αρχή του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξία και αφετέρου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι συνταξιούχοι βιώνουν μια κατάσταση δραματική, εδώ και επτά περίπου χρόνια, με τις συνεχείς περικοπές», υπογράμμιζε στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, η κυρία Αγγελική Λαϊνιώτη, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ελλάδας.

Σε μια αντιστροφή των ρόλων, σε σχέση με όσα διαδραματίζονταν σε ανάλογες περιπτώσεις κατά τα προηγούμενα μνημόνια, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διά του βουλευτή Ν.Παρασκευόπουλου και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, ανέπτυξε επιχειρηματολογία απόρριψης των ενστάσεων. Ο κ. Παρασκευόπουλος μάλιστα, μνημόνευσε απόφαση ευρωδικαστηρίου, μέσω της οποίας είχε απορριφθεί προσφυγή, και τότε για τις συντάξεις, επί των διατάξεων του πρώτου Μνημονίου.

Ενδιαφέρον, ως προς αυτό, είναι πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ.Παφίλης υποστήριξε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία επικαλέστηκε ο κ. Παρασκευόπουλος, προέκυψε μετά από προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ως αντιπολίτευση έθετε θέμα αντισυνταγματικότητας της τότε περικοπής των συντάξεων.

Η κυρία Αχτσιόγλου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι τα αντίμετρα θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις περικοπές, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα-περικοπές εξυπηρετούν υπέρτερο σκοπό (την εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας) και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραβίασης του Συντάγματος.

Οπως ήταν φυσικό, λόγω του συσχετισμού δύναμης, στη σχετική ψηφοφορία, η ένσταση απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή