Πιτέλα – Κέλερ – Τσίμερ: Αμεση ελάφρυνση χρέους για βιώσιμη ελληνική οικονομία

Πιτέλα – Κέλερ – Τσίμερ: Αμεση ελάφρυνση χρέους για βιώσιμη ελληνική οικονομία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή δήλωση για την αναγκαιότητα άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 22ας Μαίου έκαναν στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου οι Ευρωβουλευτές και πρόεδροι των κομμάτων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ και των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, στο Ευρωκοινοβούλιο. Τόνισαν την ανάγκη το Eurogroup να επισπεύσει τον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, ενώ παράλληλα απηύθυναν έκκληση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «να αντιμετωπίσει το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιτέλα, «πολλά από τα θέματα της ελληνικής πολιτικής αποφασίστηκαν στην Γερμανία».

Επιπλέον, ανέφεραν πως η Ελλάδα και με την επικείμενη ψήφιση νέων μέτρων, ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις της. «Εντούτοις, το Eurogroup, το οποίο από το 2016 ήδη είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει

σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν έχει υλοποιήσει τα λεγόμενά του – και υπάρχει πλέον ευρύ κονσένσους μεταξύ οικονομολόγων και διεθνών οργανισμών για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης», διευκρίνισε η κ. Κέλλερ. «Η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει επενδύσεις για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να κάνει περικοπές στις δαπάνες, να προωθεί μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να έχει ανάγκη από επενδύσεις. Στη Γερμανία οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έγιναν παράλληλα με επενδύσεις».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπέρ της Ελλάδας οι τρεις ευρωβουλευτές τόνισαν πως πρέπει να εξακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία και να παταχθεί το πελατειακό σύστημα. Επίσης, προσέθεσαν, τέλος, στην ανακοίνωσή τους πως, «δεν είναι αποδεκτές περαιτέρω καθυστερήσεις στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εφόσον διακυβεύουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, που έγιναν με τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης. Μία συμφωνία στις 22 Μαΐου θα εδραιώσει αυτές τις θετικές τάσεις, θα ενισχύσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις , οπότε θα ωφελήσει και τη χώρα και την Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή