Αποκλεισμός Χ.Α. από την Ολομέλεια

Αποκλεισμός Χ.Α. από την Ολομέλεια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χειροδικία του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη κατά του πρώην υπουργού Ν. Δένδια, στη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής τη Δευτέρα, και η ουσιαστική στήριξη της βίαιης συμπεριφοράς από τους άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκάλεσαν χθες την –για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά– λήψη απόφασης εκ μέρους της εθνικής αντιπροσωπείας να αποκλειστεί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα από συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο αποκλεισμός αφορά όλη τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα, η οποία εξελίσσεται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εάν υπάρξει αίτημα για να είναι ονομαστική η αποψινή ψηφοφορία, τότε οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκου θα μπορούν να εισέλθουν στην Ολομέλεια και να ψηφίσουν. Αν η ψηφοφορία γίνει με τον «κλασικό» τρόπο, δηλαδή όχι ονομαστική, τότε τέτοιο δικαίωμα δεν θα έχουν. Πληροφορίες έφεραν το ΚΚΕ να σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα ονομαστικής «επί της αρχής του νομοσχεδίου», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης από του βήματος της Ολομέλειας είπε πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική επί των «αντιμέτρων», με το σκεπτικό ότι έτσι θα «εκτεθεί» για την άρνησή της να τα ψηφίσει η Ν.Δ.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό των χρυσαυγιτών ελήφθη έπειτα από συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων και εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση.

«Δυστυχώς, τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης συμβάν δεν είναι μεμονωμένο με ευθύνη βουλευτών της Χρυσής Αυγής και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αλλά προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων την πρόσφατη πενταετία που πέραν της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αναφέρονται σε απειλές ή και πρακτικές βίας», είπε ο κ. Βούτσης χθες το πρωί με την έναρξη της συνεδρίασης και ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν την εισήγησή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Η διαδικασία εξελίχθηκε δίχως «παρατράγουδα», καθώς οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκου δεν βρίσκονταν στην αίθουσα. Για την υλοποίηση της απόφασης, από νωρίς το πρωί στους διαδρόμους και στις εισόδους περιμετρικά της κεντρικής αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου βρίσκεται σε επιφυλακή ασυνήθιστα για την ελληνική Βουλή μεγάλος αριθμός στελεχών της φρουράς του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή