Τζανακόπουλος: Ακριβώς ίδιο με το ύψος των μέτρων το ύψος των αντιμέτρων

Τζανακόπουλος: Ακριβώς ίδιο με το ύψος των μέτρων το ύψος των αντιμέτρων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και είναι λογικό το γεγονός ότι και οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η στάση του Βερολίνου έχει να κάνει και με τους εσωτερικούς πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς το κόμμα που ηγείται του μεγάλου συνασπισμού, το γερμανικό συντηρητικό θέμα θεωρεί ότι η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εξαιρετικά επιεικείς απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση στο ότι «η γερμανική πλευρά έδωσε το δικαίωμα βέτο στο ταμείο λέγοντας ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το ύψος των μέτρων είναι ακριβώς ίδιο με το ύψος των αντίμετρων».

«Το ΔΝΤ ζητούσε τη νομοθέτηση 4,5 δισ. επιπλέον μέτρων, πήραμε 4 δισ. μέτρα με το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό και την ίδια στιγμή ακριβώς το ίδιο ποσό αντιμέτρων. Από την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρξει και ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος περίπου 660 εκατ. μέσα στο 2019. Για το 2020 προκύπτει από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. πέραν των αντιμέτρων που θα νομοθετηθούν σήμερα, ενώ για το 2021 θα είναι 3,5 δισ. ευρώ ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος», είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τη δέσμευση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Διότι, όπως υπογράμμισε, «αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε».

Παράλληλα επιτέθηκε στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης». Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 42 φορές όσον αφορά τις προβλέψεις τους για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει μηνύματα για συμφωνία στις 22 Μαΐου ή λίγες μέρες μετά».

«Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει στις 22 Μαΐου μια συμφωνία συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας. Τα σήματα που παίρνουμε, τα μηνύματα που υπάρχουν και από το πολιτικό πεδίο, αλλά και από το οικονομικό πεδίο, είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει τελικά συμφωνία, είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες μέρες μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή