Τροπολογία Ν.Δ. με αντίμετρα άμεσης απόδοσης

Τροπολογία Ν.Δ. με αντίμετρα άμεσης απόδοσης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκληρή γραμμή τού «όχι σε όλα» –τόσο στα μέτρα όσο και στα «ψευτοαντίμετρα»– επιμένει η Πειραιώς. Η Ν.Δ. δεν προτίθεται να «θολώσει» το μήνυμά της στην αποψινή ψηφοφορία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να στείλει ξεκάθαρο και κατηγορηματικό μήνυμα ότι η Ν.Δ. στέκεται απέναντι στο τέταρτο μνημόνιο. Μοναδική εξαίρεση, η στήριξη της διάταξης που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους Eλληνες πολίτες, «για λόγους ηθικής».

Eνόψει της σημερινής τελικής μάχης στη Βουλή, η Πειραιώς έκανε, εξάλλου, τη δική της ρελάνς καταθέτοντας τροπολογία με αντίμετρα άμεσης εφαρμογής, με στόχο να τεθεί αυτή σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία. Πρόκειται για την πρόταση που έχει διατυπώσει δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης και βασίζεται στην ιδέα να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016 στην κοινωνία τώρα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 23% στο 14% (είναι παρόμοια με τη διάταξη που κατεβάζει η κυβέρνηση), η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση αντέδρασε στην ιδέα κάνοντας λόγο για «τζάμπα μαγκιά» της Ν.Δ. Η τροπολογία, όμως, προσφέρει επιχειρήματα στους βουλευτές της Ν.Δ. για την καταψήφιση της διάταξης για τα αγροτικά εφόδια και όχι μόνο. Τα περισσότερα επιχειρήματα, όμως, σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, δίνει το άρθρο 15 που θέτει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή των αντιμέτρων, υπό την αίρεση πάντα του ΔΝΤ, προϊδεάζοντας ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Οπως και να ’χει, η τροπολογία ήταν απλώς η αφορμή για να επαναλάβει η Ν.Δ. ότι την αποκλειστική ευθύνη για το τέταρτο μνημόνιο φέρουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος και ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε «ψευτοαντίμετρα». Το μόνο που προτίθεται να στηρίξει είναι η διάταξη που αφορά το αφορολόγητο των βουλευτών. Αυτό, για λόγους ηθικής και δεοντολογίας, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., καθώς «δεν είναι δυνατόν στα χρόνια της κρίσης που οι πολίτες περνούν δύσκολα, οι βουλευτές να υπόκεινται σε άλλη φορολογική πολιτική από τους υπόλοιπους πολίτες».

Οι εισηγήσεις

Τούτο, παρότι υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να υπερψηφιστούν και άλλες διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν τον ΔΕΣΦΑ και τον ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, ενώ ιδέες διατυπώθηκαν για τη διάταξη που αφορά την κομματική χρηματοδότηση. Ομως, εντέλει, επελέγη να μη «θολώσει» το μήνυμα του «όχι» στο τέταρτο μνημόνιο. Υπέρ της ψήφισης κάποιων διατάξεων τάχθηκε στη σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών, που συγκάλεσε την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης, ο Κ. Χατζηδάκης, ιδιαίτερα για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, η πώληση του 66% του οποίου αποτελεί πρόταση της Ν.Δ. Στην ίδια γραμμή ως προς κάποιες διατάξεις εμφανίστηκε και ο έτερος αντιπρόεδρος, Αδ. Γεωργιάδης. Τη γραμμή τού «όχι σε όλα», και μάλιστα μέσω αποχώρησης των βουλευτών της Ν.Δ. λίγα λεπτά πριν από την αποψινή διαδικασία ψηφοφορίας, στήριξαν ο Γ. Κουμουτσάκος και ο τομεάρχης Μεταφορών Κ. Καραμανλής, στη λογική ότι αυτή είναι η γραμμή της Ν.Δ. εδώ και πολύ καιρό και οτιδήποτε διαφορετικό θα προκαλούσε σύγχυση. Η αποψινή στάση της Πειραιώς, πάντως, δεν θα είναι ανεξάρτητη από τις κινήσεις των άλλων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή